Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Covid-19: za starejše od 60 let priporočljiv drugi poživitveni odmerek

Za vas piše:
A. R.
Objava: 11. 07. 2022 / 15:38
Oznake: Covid, Koronavirus
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2022 / 15:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Covid-19: za starejše od 60 let priporočljiv drugi poživitveni odmerek
Po drugem poživitvenem odmerku pa za zdaj ni potrebe za osebe, mlajše od 60 let,. FOTO: Unsplash

Covid-19: za starejše od 60 let priporočljiv drugi poživitveni odmerek

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropska agencija za zdravila (EMA) sta ob naraščajočem trendu okužb s covidom-19 objavila posodobljena priporočila za cepljenje. Med drugim priporočata drugi poživitveni odmerek cepiva za vse ranljive skupine in za osebe, starejše od 60 let.

Minuli teden so pri nas potrdili skoraj 8700 primerov koronavirusnih okužb, kar je okoli 2700 primerov več kot teden prej. Poskočilo je tudi število hospitaliziranih zaradi covida-19, medtem ko je število covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, ostalo na enaki ravni.

V nedeljo ob 374 PCR-testih in 1664 hitrih antigenskih testih potrdili 446 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je bilo na navadnih oddelkih hospitaliziranih 45 bolnikov, na intenzivni negi pa osem. Od vključno petka je umrl en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

Naraščajoči trend okužb ni značilen le za Slovenijo, temveč številke od konca maja rastejo v večjem delu Evrope. Število novih dnevnih primerov v evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki obsega 53 držav in regij, vključno z nekaterimi v Srednji Aziji, je v petek preseglo 675.000.

»Ne smemo več izgubljati časa«

»Ob ponovnem povečanju števila primerov in hospitalizacij ob vstopu v poletno obdobje pozivam ljudi, da se čim prej cepijo in prejmejo poživitveni odmerek,« je dejala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides. »Ne smemo več izgubljati časa.« 

Agenciji sta že aprila priporočili drugi poživitveni ali četrti odmerek za osebe, starejše od 80 let. Danes pa države članice pozivata, naj nemudoma uvedejo drugi poživitveni odmerek za vse starejše od 60 let in vse ranljive skupine.

EU grozi razširjeni val

Direktorica ECDC Andrea Ammon je dodala, da trenutno beležijo naraščajočo stopnjo pojavnosti primerov okužb s covidom-19 ter naraščajoč trend sprejema v bolnišnice in enote intenzivne nege v več državah, kar je predvsem posledica različice omikron BA.5. EU grozi začetek razširjenega vala novega koronavirusa, še vedno pa je preveč posameznikov, ki jim grozi hud potek bolezni, zato jih je potrebno čim prej zaščititi, je poudarila Ammonova.

Po drugem poživitvenem odmerku pa za zdaj ni potrebe za osebe, mlajše od 60 let, ki niso izpostavljene večjemu tveganju za hud potek bolezni, vključno s tistimi, ki delajo v zdravstvu ali v domovih za ostarele. 

Nalaganje
Nazaj na vrh