Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črna gora: srbski patriarh Porfirije spodbuja spravo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 09. 2021 / 10:18
Oznake: Cerkev, Religija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Črna gora: srbski patriarh Porfirije spodbuja spravo
Srbski pravoslavni patriarh Porfirije FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Črna gora: srbski patriarh Porfirije spodbuja spravo

Srbski pravoslavni patriarh Porfirije se je minulo nedeljo zvečer s spravnim sporočilom obrnil na prebivalce Črne gore.

Ob koncu tedna je namreč med ustoličenjem Joanikija za novega srbskega pravoslavnega metropolita v Črni gori prišlo do številnih nasilnih izgredov. Kot poroča avstrijski Kathpress, je beograjski patriarhat v nedeljo zvečer objavil kratko izjavo patriarha, ko je ta zapuščal črnogorsko prestolnico Podgorico.

Žal mi je za vse, ki so bili na kakršen koli način ranjeni ali poškodovani, in jih prosim za odpuščanje.

Porfirije je izjavil, da Črno goro zapušča z mešanimi občutki. Po eni strani se veseli ustoličenja novega metropolita, ker je s tem zadoščeno tudi volji srbskih pravoslavnih vernikov v Črni gori. Po drugi strani pa je zgrožen in žalosten zaradi nasilnih izgredov. Patriarh je dejal: »Žal mi je za vse, ki so bili na kakršen koli način ranjeni ali poškodovani, in jih prosim za odpuščanje. Prosim Gospoda za to deželo, za ta narod in vse ljudi, in prosim tudi vas, molite zame, ker ste še bližje Bogu.«

Novi črnogorski metropolit Joanikije naj bi bil deležen podpore vesoljne Pravoslavne cerkve

Slovesnost ob ustoličenju škofa Joanikija za novega metropolita je bila minulo nedeljo v samostanu Cetinje v istoimenskem mestu, kjer je tudi metropolitov sedež. Potem ko so nasprotniki novega metropolita v soboto v mestu in okolici postavljali cestne zapore in nasilno protestirali proti ustoličenju, so morali patriarha, novega črnogorskega metropolita in njegovo spremstvo s helikopterjem prepeljati v samostan. Posebne enote policije so zagotovile varen prevoz, poleg tega pa so nepredušno zaprle celoten samostanski kompleks. Bogoslužje, ki ga je obhajal patriarh, je minilo mirno, protesti pred zidovi in vrati samostana pa so zahtevali večje število ranjenih. Po navedbah krajevnih medijev je policija aretirala več protestnikov.

Novi srbski pravoslavni metropolit za Črno goro Joanikije FOTO: Wikipedia

Patriarha, novega črnogorskega metropolita in njegovo spremstvo so morali s helikopterjem prepeljati v samostan.

Slovesnega ustoličenja so se udeležili številni metropoliti, nadškofje in škofje Srbske pravoslavne cerkve in tudi drugih Pravoslavnih cerkva z vsega sveta. Patriarh Porfirije je tako med bogoslužjem poudaril, da ima novi črnogorski metropolit podporo vesoljne Pravoslavne cerkve.

Škof Joanikije je naslednik metropolita Amfilohija

Škof Joanikije je bil že v letošnjem maju izvoljen za novega srbskega pravoslavnega metropolita v Črni gori. Na položaju bo nasledil metropolita Amfilohija, ki je 30. oktobra lani umrl za posledicami koronavirusne bolezni. Joanikije je že v tem času kot upravitelj vodil črnogorsko metropolijo.

Škof Joanikije je že v preteklih letih veljal za desno roko metropolita Amfilohija.

Škof Joanikije je že v preteklih letih veljal za desno roko metropolita Amfilohija. V javnosti je nastopal kot nasprotnik nove zakonodaje, ki jo je spodbujal nekdanji črnogorski predsednik Milo Djukanović – novi predpisi naj bi po mnenju cerkvenih predstavnikov zapostavljali Srbsko pravoslavno cerkev v Črni gori. Zakon v tej obliki ni bil nikoli potrjen.

Kompleksen spor

V ozadju zadnjih nasilnih izgredov v Črni gori je dejstvo, da v državi od razglašene neodvisnosti leta 2006 obstajata dve Pravoslavni cerkvi: Srbska pravoslavna cerkev in manjša Črnogorska pravoslavna cerkev, ki se ima za samostojno, vendar je vesoljno pravoslavje ne priznava kot take. Zgodovinsko ozadje spora je zapleteno; večina vernikov in duhovnikov v Črni gori je zvesta Srbski pravoslavni cerkvi in odločno zavrača ustanovitev samostojne Črnogorske pravoslavne cerkve.

V Črni gori od razglašene neodvisnosti leta 2006 obstajata dve Pravoslavni cerkvi: Srbska pravoslavna cerkev in manjša Črnogorska pravoslavna cerkev.

Politično vodstvo v Podgorici okoli predsednika države Mila Djukanovića je bilo v preteklih letih bolj naklonjeno majhni, neodvisni Cerkvi, predvsem zato, da bi utrdilo politično neodvisnost od Beograda. Zaradi tega je bila pod pritiskom tudi Srbska pravoslavna cerkev. Tej očitajo, da je le podaljšana roka Srbije in da spodkopava neodvisnost Črne gore. Od parlamentarnih volitev lansko poletje, na katerih je Djukanović s svojo stranko za las izgubil nov mandat, je trenutno na oblasti nova, bolj Srbiji naklonjena vlada pod vodstvom premierja Zdravka Krivokapića. Po njegovem ukazu naj bi policija v nedeljo aretirala enega od Djukanovićevih svetovalcev. Nemire naj bi spodbudil Veselin Veljović, ki je bil v času Djukanovićeve vlade vodja državne policije.

Nalaganje
Nazaj na vrh