Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črna statistika vojne: Umrlo že več kot 45.000 ruskih vojakov

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 27. 08. 2022 / 15:59
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2022 / 16:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Črna statistika vojne: Umrlo že več kot 45.000 ruskih vojakov
Ukrajinska infrastruktura je vse bolj poškodovana. FOTO: Pixabay

Črna statistika vojne: Umrlo že več kot 45.000 ruskih vojakov

Tudi na 185. dan vojne v Ukrajini orožje ne miruje. Ukrajino in mednarodno skupnost še zlasti skrbi dogajanje v neposredni bližini jedrske elektrarne Zaporožje, kjer bi lahko prišlo do večjih izpustov radioaktivnih snovi. Medtem so generalštaba ukrajinske vojske sporočili, da je bilo samo v petek ubitih 250 ruskih vojakov.

Bilanca ruske agresije v Ukrajini postaja vse bolj tragična. Portal DW tako danes poroča o ocenah Ukrajine, da naj bi v spopadih umrlo že 46.550 ruskih vojakov. Ob tem naj bi Rusija izgubila tudi okoli 2000 tankov, 1000 topniških sistemov in na stotine brezpilotnih letal. Teh številk sicer ni mogoče neodvisno preveriti, vendar pa so zelo podobne ocenam britanskega obrambnega ministra Bena Wallacea, ki je za BBC pojasnil, da izgube ruskih sil znašajo že okoli 80.000 ljudi. Ta ocena pa med drugim vključuje tudi ranjene in dezerterje.

Nekoliko nižje to število ocenjuje New York Times, ki poroča, da je bilo v spopadih ubitih 25.000 ruskih in okoli 9000 ukrajinskih vojakov. Pri tem vojaški strokovnjaki dajejo primerjavo z za Rusijo (Sovjetsko zvezo) katastrofalno vojno v Afganistanu, kjer pa je v desetletju spopadov umrlo "zgolj" 15.000 vojakov

Po oceni Združenih narodov naj bi v vojni do sedaj (uradno) umrlo tudi 5587 civilistov. Vendar pa so te številke v praksi zagotovo veliko višje.

Ogrožena je jedrska elektrarna v Zaporožju

V zadnjih dneh je mednarodna skupnost močno zaskrbljena zaradi spopadov v bližini največje evropske jedrske elektrarne Zaporožje. Jasno je, da je bila v zadnjih dneh močno poškodovana infrastruktura elektrarne. Vendar pa verodostojnih ocen škode ni mogoče opraviti, vsaj do takrat, dokler na območju divjajo spopadi.

Rusija je danes v varnostnem svetu blokirala sprejetje skupne izjave na konferenci Združenih narodov o jedrski razorožitvi. Po poročanju BBC je bil zanjo močno sporen tisti del besedila, ki izraža "veliko zaskrbljenost" zaradi vojaških dejavnosti okoli ukrajinskih elektrarn - vključno z jedrsko elektrarno Zaporožje, ki jo je Rusija zasedla na začetku vojne v Ukrajini.

Medvedjev: Odpoved Natu ne bo dovolj

Ukrajina naj bi v naslednjih dneh skušala izvesti obsežno ofenzivo in si povrniti odvzeta ozemlja na jugu države. Kot kaže vojaško dogajanje, pa ji Rusija to skuša preprečiti predvsem tako, da s stalnim vojaškim pritiskom zadržuje njene sile na vzhodu države, ki je bil tudi danes tarča silovitih obstreljevanj.

Da Rusija ne namerava kar ustaviti vojaške akcije v Ukrajini pa je danes potrdil tudi nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Ta je za za francosko televizijo LCI dejal, da je odpoved sodelovanju v severnoatlantskem zavezništvu je zdaj ključnega pomena, vendar ne bo dovolj za vzpostavitev miru, danes poroča portal DW.

Kupi v trgovini

Onkraj mavrice
Proza
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh