Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Guterres: Obstaja samo ena rešitev za jedrsko grožnjo

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 08. 08. 2022 / 10:16
Oznake: Nemiri, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 11:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Guterres: Obstaja samo ena rešitev za jedrsko grožnjo
FOTO: Facebook Antonio Guterres UNSG

Guterres: Obstaja samo ena rešitev za jedrsko grožnjo

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes pozval, naj se mednarodnim inšpektorjem omogoči dostop do nuklearke v Zaporožju, medtem ko Ukrajina in Rusija druga drugo obtožujeta obstreljevanja največje evropske jedrske elektrarne. Direktor IAEA Rafael Grossi je medtem v soboto izrazil veliko zaskrbljenost zaradi obstreljevanja Zaporižja in opozoril na nevarnost morebitne jedrske katastrofe.

Guterres je medtem dejal, da je vsak napad na nuklearko samomorilsko dejanje in na novinarski konferenci v Tokiu obsodil napade na jedrsko elektrarno, ne da bi za to obtožil katero od sprtih strani. 

Vsak napad na jedrsko elektrarno je samomorilski. Podpiramo prizadevanja za vzpostavitev pogojev za stabilizacijo elektrarne. (Antonio Guterres)

Njegovi komentarji so sledili obisku v Hirošimi, kjer je spregovoril na tiskovni konferenci v Tokiu, potem ko se je v soboto udeležil spominske slovesnosti miru v Hirošimi v počastitev 77. obletnice prvega jedrskega bombardiranja na svetu. »Priča smo radikalizaciji geopolitičnih razmer, zaradi česar nevarnosti nove jedrske vojne ne moremo zanemariti,« je še dejal Guterres.  

IAEF opozarja na »zelo realno nevarnost jedrske katastrofe«

Moskva in Kijev se medtem medsebojno obtožujeta za zadnje napade na elektrarno v Zaporožju, zaradi katerih je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) opozorila na »zelo realno nevarnost jedrske katastrofe«. 

Direktor IAEA Rafael Grossi je v soboto izrazil veliko zaskrbljenost zaradi obstreljevanja Zaporižja in opozoril na nevarnost morebitne jedrske katastrofe, ki bi lahko ogrozila okolje in javno zdravje v Ukrajini in širše. Grossi je sicer že junija želel obiskati elektrarno pod ruskim nadzorom, vendar je Ukrajina to potezo takrat ostro kritizirala, saj je menila, da bi lahko legitimizirala rusko okupacijo.  

Ukrajina opozarja na ruske napade, Rusija pa trdi, da jo s topništvom napada nasprotna stran

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem pozval k novim sankcijam proti Rusiji zaradi obstreljevanja elektrarne. Kot je zapisal na Twitterju, je o tem že govoril s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. »Ruski jedrski terorizem terja odločnejši odgovor mednarodne skupnosti, sankcije proti ruski jedrski industriji,« je zapisal Zelenski. 

Medtem je ruska stran sporočila, da so ukrajinske enote včeraj znova napadle elektrarno, pri čemer je bila po njihovih trditvah poškodovana upravna zgradba znotraj kompleksa elektrarne. Izstrelek je padel 400 metrov od delujočega reaktorja, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ta dodaja, da navedb ni mogoče neodvisno preveriti. Ukrajinska in ruska stran se sicer medsebojno obtožujeta za ogrožanje elektrarne. 

Nalaganje
Nazaj na vrh