Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Guterres vojno označil za zlo in absurdno

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 28. 04. 2022 / 09:22
Oznake: Družba, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 19:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Guterres vojno označil za zlo in absurdno
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres v Borodjanki Rusijo pozval k sodelovanju v preiskavi vojnih zločinov. FOTO: FB Antonio Guterres

Vojna v Ukrajini: Guterres vojno označil za zlo in absurdno

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres si je danes v sklopu svojega obiska v Ukrajini ogledal več krajev v bližini ukrajinske prestolnice, kjer so ruske sile med zasedbo pobile številne civiliste.

Med drugim je Rusijo pozval k sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem v zvezi s preiskavo morebitnih vojnih zločinov, sproženih med invazijo na Ukrajino.

"Predstavljam si svojo družino v eni od tistih hiš, ki je zdaj uničena in črna. Vidim, kako vnukinje v paniki bežijo. Vojna v 21. stoletju je absurd. Vojna je zlo. Ni možnosti, da bi bila vojna sprejemljiva v 21. stoletju," povzema navedbe tujih agencij STA.

Guterresa so spremljali predstavniki lokalnih vojaških in civilnih oblasti, ki so vodji ZN pokazali uničene stanovanjske zgradbe v ruskih napadih.

Ruska agresija označena kot genocid 

Kanadski poslanci so včeraj soglasno sprejeli predlog, ki ruske napade v Ukrajini označuje za genocid. Izpostavili so sistematične primere namernih pobojev ukrajinskih civilistov, skrunitve trupel, prisilne transferje ukrajinskih otrok, mučenja, številne primere fizičnega in psihičnega nasilja ter posilstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Rusija vojno v Ukrajini dosledno označuje kot "posebno vojaško operacijo", v katero je bila prisiljena zaradi dejanj Zahoda z ZDA na čelu in oblasti v Kijevu ter zanika vse obtožbe o genocidu. Nasprotno genocid nad rusko govorečim prebivalstvom očita Kijevu, ki pa to zavrača kot popoln nesmisel.

Zelenski Rusiji očital "energetsko izseljevanje"

Ko je ruski energetski koncern Gazprom v sredo ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker zanj nista želeli plačevati v rubljih, se je na to potezo v nočnem video nagovoru odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Rusiji je namreč očital "energetsko izseljevanje" ter uporabo plina in trgovine kot orožij proti Evropi. 

FOTO: FB Volodimir Zelenski 

Prekinitev dobave plina omenjenima državama članicama EU po njegovem kaže, da nihče v Evropi ne more upati na ohranjanje normalnih gospodarskih odnosov z Rusijo. "Rusija razume ne le plin, ampak vsako trgovino kot orožje." Čaka na trenutek, ko bo lahko uporabila to ali ono področje trgovanja je menil po poročanju britanskega BBC.

Kot je še nadaljeval, Rusija "vidi združeno Evropo kot tarčo" in prej, ko se bodo vsi na celini strinjali, da pri trgovanju ne morejo biti odvisni od Rusije, bo nastopila stabilnost". 

Zelenski je ponoči pozdravil še odločitev Evropske komisije, da za leto dni ukine vse carine in kvote za ukrajinski izvoz. Meni, da bo to pomagalo uravnovesiti trg in v času krize podpreti ukrajinsko gospodarstvo. Rusija po njegovem želi izzvati krizo svetovnih cen ter ustvariti kaos na vseh osnovnih trgih, še posebej na trgu hrane.

Moskva načrtuje uvedbo rublja na ukrajinskem območju

Proruske oblasti regije Herson na jugu Ukrajine nameravajo na območju, ki je skoraj v celoti pod nadzorom ruskih sil, v prihodnjih dneh uvesti rusko valuto rubelj, je danes dejal predstavnik civilno-vojaške uprave te regije Kiril Stremousov. Po njegovih besedah naj bi rubelj ukrajinsko grivno v celoti zamenjal v nekaj mesecih.

Namestnik vodje Moskvi zveste civilno-vojaške uprave regije Herson je napovedal, da bodo s 1. majem uvedli rubelj za pomoč upokojencem in državnim uslužbencem. Popoln prehod na rusko valuto je tako predviden v štirih do petih mesecih. 

ZDA predlagajo kompenzacijo Ukrajine s premoženjem ruskih oligarhov

Ameriški predsednik Joe Biden je danes predstavil predlog zakonodaje, ki bi ZDA omogočale, da z zaseženim premoženjem ruskih oligarhov kompenzirajo škodo, ki jo je povzročila ruska agresija v Ukrajini. Biden naj bi kongresu predlagal tudi zvišanje sredstev, ki jih ZDA namenjajo ukrajinski vojski.

S tem predlogom ZDA krepijo pritisk na rusko gospodarstvo in oligarhe. ZDA so »sankcionirale in blokirale plovila in letala v vrednosti preko milijarde dolarjev, prav tako so zamrznile premoženje ruskih elit na ameriških bančnih računih v vrednosti več sto milijonov dolarjev,« so sporočili iz Bele hiše.

Proruski separatisti Ukrajino obtožili bombardiranja tržnice v Donecku

Tuji mediji poročajo, da so proruski separatisti samooklicane Ljudske republike Doneck na vzhodu Ukrajine danes sporočili, da je bila bombardirana tržnica, pri čemer so bili ubiti trije civilisti, več je bilo ranjenih. Za napad so obtožili Ukrajino in dodali, da so od začetka vojne zajeli več kot 3000 ukrajinskih borcev. 

Nalaganje
Nazaj na vrh