Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Zelenski svari, da je to šele začetek

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 04. 2022 / 09:23
Oznake: Družba, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2022 / 18:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Zelenski svari, da je to šele začetek
Tragične razmere v Ukrajini se ne umirjajo. FOTO: Pexels

Vojna v Ukrajini: Zelenski svari, da je to šele začetek

Po petkovi izjavi visokega ruskega generala Rustama Minekajeva, da je cilj Rusije prevzeti popoln nadzor nad vzhodom in jugom Ukrajine, kar ji bo omogočilo tudi pomoč proruskim separatistom v Pridnestrju v Moldaviji, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Moskvo obtožil imperializma in posvaril, da je napad na Ukrajino očitno šele začetek.

Po besedah Zelenskega izjave Minekajeva jasno kažejo, da želi Rusija po Ukrajini napasti tudi druge države ter da je invazija na njegovo državo šele začetek. »To le potrjuje, kar sem dejal že večkrat – ruska invazija na Ukrajino je bila mišljena le kot začetek, nato pa želijo zavzeti druge države,« je v nočnem video nagovoru poudaril Zelenski. 

»Seveda se bomo branili, kakor dolgo bo potrebno, da ustavimo to ambicijo Ruske federacije. A vse države, ki tako kot mi verjamejo v zmago življenja nad smrtjo, se morajo boriti skupaj z nami. Pomagati nam morajo, saj smo prvi na tej poti. In kdo bo naslednji?« je nadaljeval ukrajinski predsednik.

Obenem je Zelenski sodržavljane znova pozval, naj se še naprej upirajo ruskim napadom, naj se ob vsaki priložnosti branijo proti okupaciji in naj nikakor ne sodelujejo z Rusi. Pri tem je dejal, da so zavezniki Kijevu končno le začeli dostavljati orožje, za katerega so prosili in ga nujno potrebujejo, kar bo pomagalo rešiti življenja na tisoče ljudi.

Francija in Nizozemska z dobavo orožja 

Francija pošilja Ukrajini več težkih artilerijskih enot, je včeraj povedal predsednik Emmanuel Macron, saj vse več zahodnih držav po ruski invaziji Kijevu prispeva težje orožje: »Dobavljamo pomembno opremo, od protitankovskih raket do samovoznih havbic.«

Tudi obrambna ministrica Florence Parly je na Twitterju potrdila, da bo Francija poslala »več artilerijskih topov Cezar in na tisoče izstrelkov«. 

Prav tako se Nizozemska se z Nemčijo pogaja o skupni dobavi havbic Ukrajini, je potrdila nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren. Nemška ministrica za obrambo Christine Lambrecht pa je že v četrtek izjavila, da bo Nemčija ukrajinske vojake usposabljala za uporabo havbic, vendar pa te ne bodo prišle iz Nemčije, temveč iz Nizozemske.

Mariborčani bodo kolesarili za Ukrajino

V Mariboru bo danes potekal humanitarni dogodek Maribor kolesari za Ukrajino. Pobudnik je Rotary klub Steierska-Štajermark, ki vabi ljudi h kolesarjenju, s katerim bodo zbirali denar za pomoč ljudem iz Ukrajine. »Naredite nekaj dobrega zase in za ljudi, ki zdaj potrebujejo pomoč,« vabijo organizatorji. 

Prispevek za pet minut kolesarjenja na ergometru na Glavnem trgu ali kolesarjenje na 30 kilometrov dolgi krožni poti je deset evrov. Za vsak prevoženi kilometer bodo donatorji dodali evro. Humanitarno akcijo so začeli marca v Lipnici v Avstriji. Tam so udeleženci prekolesarili skupno 5200 kilometrov in tako zbrali pomoč za otroke iz Ukrajine, ki so našli zavetje v Lipnici. 

Donbas za Rusijo geostrateškega pomena

Ruska vojska, ki je v začetku tedna začela novo obsežno ofenzivo na vzhodu Ukrajine, skuša prevzeti popoln nadzor v Donbasu. Območji regij Doneck in Lugansk sta za Kremelj strateški, politični in gospodarski cilj, Moskva pa ofenzivo v Ukrajini predstavlja kot operacijo za zaščito rusko govorečega prebivalstva in »osvoboditev« Donbasa.

Donbasu je staro ukrajinsko območje proizvodnje premoga in jekla, dejansko pa gre za dve veliki regiji na vzhodu Ukrajine, Lugansk in Doneck, ki se raztezata od Mariupola na jugu vse do severne meje. »Del regij Doneck in Lugansk so ruski separatisti leta 2014 razglasili za neodvisni republiki, vojna v Donbasu pa divja že osem let. Leta 2015, po obdobju odprtih spopadov med separatisti in ukrajinsko vojsko, sta bila v okviru sporazuma iz Minska dogovorjena krhko premirje in "kontaktna črta", ki ločuje dele pod ukrajinskim nadzorom od separatističnih območij v Donbasu, ki meji na Rusijo,« poroča STA. 

Na vzhodu in jugu Ukrajine kljub veliki noči nadaljevanje spopadov

Upanje, da bi v Ukrajini ob pravoslavni veliki noči potihnilo orožje, se ni uresničilo, za kar Kijev in Moskva obtožujeta drug drugega. Po navedbah Kijeva so ruske sile tudi to noč nadaljevale z napadi vzdolž celotne fronte na vzhodu Ukrajine, nadaljevalo se je tudi obstreljevanje Mariupola. Iz slednjega naj bi sicer danes le izvedli evakuacije.

Boji se še vedno nadaljujejo po celotni vzhodni in južni fronti, beležijo pa tudi ukrajinske protinapade, ki ovirajo napredovanje Moskve. Britanska obveščevalna služba je zjutraj ocenila, da ruske enote v zadnjih 24 urah niso dosegle večjih uspehov. V poročilu navajajo, da si ruske zračne in pomorske sile zaradi učinkovitosti ukrajinske zračne in pomorske obrambe niso uspele zagotoviti prevlade, kar je zmanjšalo njihovo zmožnost opaznejšega napredka.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja obiskal ukrajinske športnike 

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je obiskal ukrajinske športnike, ki zaradi ruske agresije na njihovo domovino trenutno živijo in trenirajo v Švici. Bachu sta se pridružila Vadim Gutsajt, ukrajinski minister za šport, in predsednik tamkajšnjega olimpijskega komiteja Sergej Bubka

»Pretresljivo srečanje je bilo ob poslušanju ukrajinskih športnikov, ki jih je prizadela strašna vojna,« je ob tem povedal Bach in obljubil novo pomoč ukrajinskim športnikom, pa tudi vsem drugim, ki prihajajo iz vojnih območij.

Antonio Guterres prihodnji teden v Moskvo in Kijev

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres bo prihodnji teden, dan po obisku v Moskvi, odpotoval še v Kijev. »Generalni sekretar bo imel delovno srečanje z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, sprejel ga bo tudi predsednik Volodimir Zelenski,« je sporočil Guterresov tiskovni predstavnik. Poleg tega se bo srečal z osebjem agencij ZN, da bi razpravljal o povečanju humanitarne pomoči prebivalcem Ukrajine. 

Bruselj predlaga način plačevanja za ruski plin brez kršitve sankcij

Podjetja iz EU lahko kljub zahtevi Rusije, da morajo za plin po novem plačevati v rubljih, še naprej kupujejo ruski plin, ne da bi pri tem kršila sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla EU, je ocenila Evropska komisija. Podjetjem predlaga, da plačila poravnajo v evrih ali dolarjih, ki se šele nato pretvorijo v rusko valuto.

Konec marca je ruski predsednik Vladimir Putin od držav EU namreč zahteval, da v prihodnje ruski plin plačujejo v rubljih. A če bi kupci iz EU ruski plin plačevali v rubljih, bi s tem kršili režim sankcij EU proti Moskvi, je kmalu zatem v internem dokumentu ocenila Evropska komisija in med drugim opozorila, da Putinov odlok kupcem plina iz EU jemlje nadzor nad dejanskim zaključkom nakupa in jih sili v kršitev sankcij.



Nalaganje
Nazaj na vrh