Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UNHCR: begunska kriza v Sredozemlju se zaostruje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 07. 2014 / 07:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
UNHCR: begunska kriza v Sredozemlju se zaostruje

UNHCR: begunska kriza v Sredozemlju se zaostruje

Visoki komisar ZN za begunce Guterres evropske države spodbuja k ukrepanju.

Ob vedno večjem številu beguncev v Sredozemlju in ponavljajočim se brodolomom je visoki komisar Združenih narodov za begunce, Antonio Guterres, države članice Evropske zveze pozval k nemudnemu ukrepanju. »Smrt več kot 260 ljudi, ki so v manj kot desetih dneh na grozljiv način izgubili življenje, opozarja, da se begunska kriza v Sredozemlju močno zaostruje«, je včeraj v Ženevi poudaril Guterres. V letošnjem letu so pri UNHCR doslej zabeležili že okoli 800 beguncev, ki so umrli na poti preko Sredozemskega morja, več kot v celotnem lanskem letu, ko so skupno zabeležili okoli 600 smrtnih žrtev.



Da se položaj v drugi polovici letošnjega leta ne bi še bolj zaostril, bi morala Evropska zveza poostriti reševalne ukrepe in olajšati legalne možnosti za prihod beguncev preko Sredozemskega morja, je pojasnil Guterres. Begunska organizacija spodbuja sprejetje dolgoročnih rešitev za begunce, kot primere pa navaja t.i. »prilagoditvene programe«, ki posebej ogroženim beguncem v državah gostiteljicah nudijo zaščito, pa tudi večje možnosti za pridobitev študentskih in delovnih vizumov.

V prvi polovici letošnjega leta je preko morja v Evropo priplulo okoli 75.000 beguncev, 25 % več kot v celotnem lanskem letu (okoli 60.000). Največ jih pripluje v Italijo (63.800), sledita Grčija (10.000) in Španija (1.000). Večina beguncev po dosedanjih navedbah prihaja iz Eritreje, Sirije in Malija.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh