Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cunami italijanskih prelatov v rimski kuriji

Objava: 21. 07. 2011 / 12:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cunami italijanskih prelatov v rimski kuriji

Vpliv italijanskih klerikov na vatikansko birokracijo je v času papeževanja Benedikta XVI. občutno zrasel, ocenjujejo opazovalci.

Papež Benedikt XVI. je ustvaril vzorec imenovanja prelatov, s katerimi je v preteklosti sodeloval in ki jim zaupa, na vodilna mesta v rimski kuriji. Številni izmed njih so po rodu Italijani, ugotavlja Marco Tosatti na spletni strani ‘Vatican Insider’. Na odločilnem drugem mestu, ki pogosto nadzira pretok uradnih papirjev, je prevladujoča prisotnost Italijanov še očitnejša.

Koliko Italijanov v kuriji ima pravzaprav v rokah vzvode moči? V nekaterih cerkvenih krogih (neitalijanskih, kakopak) prihaja do izrazov nejevolje zaradi navidezne preštevilčne prisotnosti italijanske Cerkve v ustanovah, ki upravljajo življenje milijarde in dvestotih milijonov vernikov po vsem svetu.

Zanimivo je, da z imenovanjem tujega papeža ni prišlo do večjih premikov v krogu najožjih sodelavcev z druge strani meje. Precejšnja verjetnost je, da je to povezano z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiem Bertonejem. Povsem naravno je, da prosta odgovorna mesta prepustimo ljudem, ki jih osebno poznamo ali z njimi že sodelujemo, kot pa komu drugemu, ki je morda ravno tako primeren, vendar ga poznamo le posredno, razmišlja Tosatti.

Po mnenju nekega duhovnika ‘kurija ni bila tako italijanska niti v času papeževanja Pija XII.’. Na prvi pogled je prisotnost italijanske duhovščine resnično prepričljiva. Začnemo lahko kar z državnim tajnikom, kardinalom Bertonejem, pa z ‘notranjim ministrom’ msgr. Angelom Becciujem, ki veljata za papeževa najožja sodelavca. ‘Zunanji minister’ msgr. Mamberti je resda Francoz, njegov namestnik pa je Italijan z velikim značajem in odličen človek, msgr. Ettore Balestrero.

Nedavno je na še enem pomembnem položaju zaplapolala italijanska zastava, na mesto prefekta Kongregacije za evangelizacijo narodov je bil namreč v letošnjem letu imenovan msgr. Fernando Filoni, ki je na tem položaju nasledil indijskega kardinala Ivana Diasa. Gre za vplivno kongregacijo, ki skrbi za okoli 40% svetovnega katolištva, ima lasten proračun in možnost, da papežu predlaga škofovska imenovanja. Pomembna člana kongregacije sta še dva Italijana, msgr. Piergiuseppe Vacchelli je pomočnik tajnika, msgr. Massimo Cenci pa tajnikov namestnik.

Tovrstnih primerov je še več. Čeprav je res, da so na čelu nekaterih pomembnih kongregacij, denimo Kongregacije za nauk vere, Kongregacije za škofe, Kongregacije za bogoslužje in zakramente ter Kongregacije za katoliško vzgojo prelati iz katoliških Cerkva po vsem svetu, je očitno, da je prvih pet let papeževanja Benedikta XVI. in prisotnost kardinala Tarcisia Bertoneja na mestu državnega tajnika cerkvenemu življu Apeninskega polotoka povrnilo bleščeč sijaj.

Povezave: http://vaticaninsider.lastampa.it/en/homepage/the-vatican/detail/articolo/curia-vaticano-italia-curia-vatican-italy-curia-vaticano-italia-5750/

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh