Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cvinger

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 05. 08. 2022 / 07:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 07:17
Cvinger
Arheološka pot po Cvingerju pelje ves čas po gozdu. FOTO: Andrej Praznik

Cvinger

Ob zgornjem toku Krke je posejana množica zanimivosti. Ob izviru si lahko ogledamo Krško jamo, v Žužemberku grad, na Dvoru ostanke železarne, v Soteski zidove Auerspergovega gradu in velik okrogel stolp, vmes pa še reko, gozdove, njive, zidanice in vinograde. V tem obilju skoraj ne opazimo nizkega gozdnatega griča pred Dolenjskimi Toplicami, na katerem je bila ena najpomembnejših prazgodovinskih naselbin na Dolenjskem.

Da ob prihodu v Sotesko, kjer se cesta proti Črnomlju loči od tiste proti Novemu mestu, nismo pozorni na okoliške griče, ni nenavadno. Naša pozornost namreč velja okroglemu stolpu, ki je na sliki v spodnji križanki.

Gradova ob Krki

Soteska je bila nekoč pomemben kraj. Že v 13. stoletju je na desnem bregu Krke stal grad, ki je bil med turškimi vpadi pomembna obrambna trdnjava. Menda so bile še v Valvasorjevem času vidne v skalo vsekane grajske ječe. Ob koncu 17. stoletja so na drugi strani reke zgradili nov grad v baročnem slogu. »V prvem nadstropju je grajska kapela. V veži v pritličju so še dobro ohranjene freske iz grške mitologije. /…/ Grad ima obsežno ekonomijo ter lasten vodovod in elektrarno, ki daje tok tudi župnišču, cerkvi, šoli in graščinski lesni industriji. /…/ V bližini stoji v obzidanem sadnem vrtu okrogel stolp. Svojčas je bil nekak vrtni paviljon, sedaj pa služi za stanovanje logarja,« piše v Krajevnem leksikonu Dravske banovine iz leta...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh