Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: S kolesom ob Kolpi

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 30. 07. 2022 / 08:56
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2022 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: S kolesom ob Kolpi
Kolpa v vasi Bosljiva Loka. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: S kolesom ob Kolpi

Najtoplejša slovenska reka nudi poleti veliko možnosti za sprostitev. Privoščimo si lahko plavanje ali vožnjo s čolnom, prijeten pa je tudi kolesarski potep ob njej. Med najbolj slikovitimi je odsek med Osilnico in Petrino, ki je zanimiv tudi zato, ker se lahko v eno smer peljemo po slovenski strani in v drugo po hrvaški.

Kolpa izvira v Gorskem kotarju na Hrvaškem. Po dobrih štirih kilometrih se pri Osilnici združi s Čabranko, teče po slovensko-hrvaški meji do skrajnega severovzhoda Bele krajine, nato pa zavijuga skozi Karlovec do Siska, kjer se izliva v Savo. Dolga je 294 kilometrov.

Središče Osilnice s stavbo, v kateri sta osnovna šola in občina. FOTO: Andrej Praznik

Osilnica, ki je imela v začetku letošnjega leta 63 prebivalcev, je središče 36 kvadratnih kilometrov velike istoimenske občine. V njej živi približno 350 ljudi, kar je bilo leta 2020 najmanj med slovenskimi občinami. V Osilnici se je leta 1931 rodil kipar Stane Jarm.

Cerkev sv. Egidija v vasi Ribjek. Nad njo se dviga Loška stena. FOTO: Andrej Praznik

Od župnijske cerkve sv. Petra in Pavla krenemo ob reki navzdol. Po nekaj ovinkih prispemo v Ribjek, vas z 20 prebivalci, kjer stoji tik ob cesti cerkev sv. Egidija. Nad njo se dviga 876 metrov visoka Loška stena, ki jo še lepše vidimo iz naslednje vasi Ložec (20 prebivalcev).

Loška stena. FOTO: Andrej Praznik

Skozi Grintovec pri Osilnici (12 prebivalcev) in Bosljivo Loko (28 prebivalcev) prispemo do vasi Mirtoviči (osem prebivalcev), kjer naredi Kolpa precejšen ovinek, zato je pod hišami travnata ravnica.

S počivališča nad vasjo Mirtoviči lepo vidimo hrvaško vas Gašparci. FOTO: Andrej Praznik

Cesta se požene navkreber v najbolj strm in najdaljši klanec na naši poti. Na njegovem vrhu stoji velik lesen kip Petra Klepca. Tu je meja med občinama Osilnica in Kostel, ki meri 56 kvadratnih kilometrov in ima približno 670 prebivalcev.

Cerkev sv. Ane nad vasjo Srobotnik ob Kolpi. FOTO: Andrej Praznik

Med drevjem na desni se skriva cerkev sv. Ane, do katere pridemo peš v treh minutah. Od nje je lep razgled na dolino Kolpe in vzpetine nad njo. Cesta se spusti strmo navzdol.

Kuželjska stena. FOTO: Andrej Praznik

Na tabli lahko preberemo vrsto zanimivosti o vasi Srobotnik ob Kolpi (sedem prebivalcev) in okoliški pokrajini. Nekoč je bilo na območju Kostela dvajset mlinov in veliko jezov. K propadu slednjih so prispevali tudi dinamitarji, ki so v Kolpi lovili ribe z dinamitom.

Mejni prehod na mostu med Petrino in Brodom na Kolpi. FOTO: Andrej Praznik

Dolina, ki jo obdajajo gozdnata pobočja, je zdaj ozka, vendar se čez približno tri kilometre znova malce razširi. Pred nami je vas Kuželj z mogočno, 874 metrov visoko Kuželjsko steno. Danes je v vasi 46 prebivalcev, leta 1931 pa jih je bilo 142.

Brod na Kolpi. FOTO: Andrej Praznik

Iz Kužlja nadaljujemo vožnjo skozi Grivac (23 prebivalcev) do Petrine (devet prebivalcev), kjer pri mejnem prehodu zapeljemo čez most v Brod na Kolpi (158 prebivalcev) na hrvaški strani reke.

Cesta pred vasjo Gašparci. FOTO: Andrej Praznik

Takoj za mostom zavijemo desno ob reki navzgor. Cesta je v povprečju širša kot pri nas, vasi Gusti Laz, Guče Selo, Grbajel, Kuželj in Gašparci pa so se v minulih desetletjih ravno tako izpraznile kot naše vasi.

Kolpa pri vasi Mirtoviči. FOTO: Andrej Praznik

Skozi kratek predor za vasjo Turke prispemo do vasi Hrvatsko. Ta cestni odsek so zgradili šele pred nekaj leti in takrat so hrvaški mediji to pospremili s komentarjem, da je Hrvatsko končno na Hrvaškem.

Predor za vasjo Turke. FOTO: Andrej Praznik

Pred nami je še zadnji košček poti. Cesta preskoči Kolpo in se potegne v vas Zamost, kjer zavijemo čez Čabranko nazaj v Slovenijo. Dober kilometer pozneje smo znova v Osilnici, ki je še vedno enako spokojna in tiha kot sredi dneva.

Cerkev v vasi Hrvatsko. Za njo se dviga Loška stena. FOTO: Andrej Praznik


Izhodišče: Osilnica.

Dostop: Iz Ljubljane se peljemo skozi Ribnico do Dolenje vasi. Za njo zavijemo desno ter nadaljujemo skozi Gotenico, Kočevsko Reko in Borovec pri Kočevski Reki do prelaza Strma Reber (993 m), od koder se spustimo v Osilnico. Iz zahodne Slovenije lahko izberemo krajšo pot čez Hrvaško: Cerknica–Stari trg pri Ložu–Babno Polje–Prezid–Parg–Čabar–Plešce–Zamost–Osilnica.

Potek izleta: Iz Osilnice se ob Kolpi peljemo do osemdeset višinskih metrov nižje ležeče Petrine. Tam gremo na Hrvaško in nadaljujemo ob reki navzgor do vasi Zamost, kjer znova zavijemo v Slovenijo. Pot ni posebej naporna, saj je na njej le en strmejši klanec (za vasjo Mirtoviči). Na slovenski strani Kolpe smo v delavniškem popoldnevu srečali manj kot deset vozil. Na hrvaški strani je bilo prometa nekoliko več, a še vedno malo.

Dolžina izleta: 45 km.

Zemljevid: Kočevsko, 1:50.000.

Nedeljska maša: V župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla v Osilnici je maša vsako nedeljo ob 8.30.

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh