Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Daleč plove misel meni … (D. Jenko)

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 05. 07. 2013 / 07:29
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Daleč plove misel meni … (D. Jenko)

Daleč plove misel meni … (D. Jenko)

Na predvečer tradicionalnega julijskega vseslovenskega srečanja v državnem zboru, na katerem se zberejo predstavniki Slovencev iz zamejstva in po svetu, sta v razprodani dvorani Slovenske filharmonije nastopila Marcos in Bernarda Fink.

Daleč plove misel meni … (D. Jenko)

Na predvečer tradicionalnega julijskega vseslovenskega srečanja v državnem zboru, na katerem se zberejo predstavniki Slovencev iz zamejstva in po svetu, sta v razprodani dvorani Slovenske filharmonije nastopila Marcos in Bernarda Fink.

Večer samospevov mezzosopranistke Bernarde Fink Inzko in basbaritonista Marcosa Finka v sredo, 3. julija, je bil sicer v sklopu 61. izdaje ljubljanskega festivala, a je še kako »odslikaval slovenstvo«, kar je bila danes osrednja tema srečanja Slovencev iz zamejstva in po svetu v državnem zboru. Pevca sta se rodila slovenskim staršem v Argentini, na glasbeni poti, ki ju je pripeljala v domovino, pa uspešno predstavljata Slovenijo in slovensko glasbo po vsem svetu.

Po junijskih nastopih v Švici, Franciji, Avstriji in Angliji, sta Bernarda in Marco Fink nastopila z enakim programom – nemškega, slovenskega in španskega samospeva - še v razprodani veliki dvorani Slovenske filharmonije, 2. avgusta pa bosta »koncertno turnejo« sklenila na festivalu v Osojah. »Umetnika sta sestavila zanimiv in za uho prijeten spored, v katerem se uravnoteženo merijo tragika, lirika in šegavost, izvajalci pa lahko pokažejo vse svoje mojstrstvo,« je v koncertni list zapisal Peter Bedjanič.

Brahms, Schubert, Ipavec in argentinska ljudska glasba

V prvem delu koncerta sta prepevala skladbe treh velemojstrov samospeva z nemškega govornega področja: Johannesa Brahmsa, Franza Schuberta in Huga Wolfa. Zapela sta pet samospevov in osem redko slišanih duetov najrazličnejših vsebin. Po najpomembnejših nemško govorečih skladateljih so prišli na vrsto slovenski ustvarjalci samospeva, nekoč tako priljubljene zvrsti pri nas. Od skladatelja Antona Lajovica sta izvedla skladbi Mesec v izbi in Kaj bi gledal, skladatelja Frana Lerbiča samospev V noči, dva samospeva Lucijana Maria Škerjanca Počitek pod goro in Beli oblaki ter bratu in sestri Fink posebej priljubljenega skladatelja Josipa Ipavca in samospev Pomladni počitek.

V tretjem delu koncerta sta pevca – na odru ju je spremljal pianist Anthony Spiri – predstavila argentinsko ljudsko glasbo in njihove najboljše skladatelje: Carlosa Guastavino, Abela Fleuryja, Astorja Piazzolo, Carlosa Bucharda, Angela Lasala in druge. Ob koncu ju hvaležno občinstvo kar ni spustilo z odra in za tretji dodatek – po Carrillu in Guastavinu – dobilo še slovensko Na tujih tleh Davorina Jenka.

Uglašena brat in sestra

Da sta prav s slednjo skladbo občinstvo najbolj ganila, ni čudno. Marko in Bernarda sta se rodila slovenskim staršem na tujih tleh, v argentinskem Buenos Airesu, in tam tudi odraščala, si pridobila izobrazbo. Bernarda se je na Koroško v Sveče preselila po poroki, sodi pa med najuglednejše operne in koncertne pevke našega časa, koncertirala in snemala je z najslovitejšimi dirigenti v največjih koncertnih dvoranah po svetu. Tudi vrsta velikih dirigentov in slovitih pevskih kolegov, s katerimi je nastopal Marcos na najuglednejših koncertnih in opernih odrih, je nepregledna. V svetovnem merilu velja za najbolj »muzikalnega pevca« in »inteligentnega interpreta«. Ob številnih nagradah in priznanjih, ki sta jih – posamezno in skupaj – prejela Marko in Bernarda je posebno mesto dobila nagrada Prešernovega sklada 2013 za zgoščenko Slovenija, ki sta jo izdala pri francoski založbi Harmonia Mundi.

Za zamudnike sredinega koncerta bosta Bernarda in Marco Fink s skoraj identičnim programom nastopila 2. avgusta na festivalu Carintischer Sommer v Osojah.



Bernardi in Marku je po koncertu čestital tudi pisatelj Zorko Simčič. (Foto: Ksenja Hočevar)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh