Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Damian Črnak pel novo mašo (ponovitev) v Črnem Vrhu

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 09. 06. 2024 / 10:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2024 / 11:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Damian Črnak pel novo mašo (ponovitev) v Črnem Vrhu
Damian Črnak je somaševal z domačim župnikom Bogdanom Oražmom. FOTO: S. P.

Damian Črnak pel novo mašo (ponovitev) v Črnem Vrhu

Argentinski Slovenec Damian Črnak je mašniško posvečenje prejel v Argentini 1. maja 2024, prav na svoj 40. rojstni dan. V Črnem Vrhu, v rojstni župniji svojega deda, je imel v nedeljo, 9. junija, ponovitev nove maše.

Slovesnost v Črnem Vrhu nad Polhovim Gradcem, se je pričela s procesijo, v kateri so bile tudi narodne noše. 

V župniji Črni Vrh v osrčju Polhograjskega hribovja ima Damian Črnak svoje korenine po dedkovi strani. Kot je v uvodu povedala predstavnica župnije gospa Skopec, njegov ded izhaja s kmetije Logar v Potrebuježevem grabnu in je v črnovrški župnijski cerkvi sv. Lenarta prejel prve zakramente. Fotografijo domačije so mu župljani podarili v spomin na domače kraje.

Črnovrška župnija je z velikim veseljem sprejela rojaka novomašnika. FOTO: S. P. 

Preberite tudi: Slovenski novomašnik v Argentini Damian Črnak 

V Kristusu smo vsi bratje in sestre

V pridigi je novomašnik Damian Črnak zbranim spregovoril o tem, da čuti, da je prišel med domače ljudi. Izpostavil je, da smo v Kristusu vsi bratje in sestre, in kako rad ima Jezusa. Povedal je, da mu je škof v Barilochah, ki ga je sprejel na pot priprave na duhovništvo, položil na srce, da so njegovi učitelji člani župnijskega občestva. "Tudi vi lahko svoje duhovnike veliko naučite," je dejal zbranim. 

Ganljiv trenutek molitve za novomašnika Damiana

Damian Črnak je prosil vernike za njihovo molitev in blagoslov, da bi ga Bog obvaroval vsega hudega. FOTO: M. P. 

Preden je Damian Črnak podelil zaključni novomašni blagoslov, je prosil župljane, da bi v tišini molili zanj in nadenj klicali Božji blagoslov, da bi ga Bog obvaroval hudega. Vsi zbrani so vstali in sledil je ganljiv trenutek tišine in molitve, da se je marsikateremu župljanu utrnila solza in okrepilo zaupanje v Božjo moč.

Damian Črnak bo novo mašo ponovil še prihodnjo nedeljo, 16. junija, ob 10. uri v župnijski cerkvi v Poljanah nad Škofjo Loko.

Nalaganje
Nazaj na vrh