Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Vranskem ponovitev nove maše Martina Nyberga [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 09. 06. 2024 / 10:34
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2024 / 16:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Vranskem ponovitev nove maše Martina Nyberga [FOTO, VIDEO]
Ponovitev nove maše Martina Nyberga na Vranskem. FOTO: Barbara Cigler

Na Vranskem ponovitev nove maše Martina Nyberga [FOTO, VIDEO]

Danes, v nedeljo, 9. junija 2024, je še posebej slovesno v Župniji Vransko, kjer je bila cerkev sv. Mihaela premajhna za vse, ki so želeli prisostvovati ponovitvi nove maše letošnjega novomašnika Martina Nyberga.

Novomašnik, bodi pozdravljen! FOTO: Primož Jerman

Novomašnik Martin Nyberg ima po mami Branki korenine v Sloveniji, na Vranskem, njegova stara starša sta bila Marija in Rado Kapus, ki je bil dolgoletni mežnar in zborovodja v Župniji Vransko, zato ne čudi, da se je Martin prav v tej župniji odločil ponoviti novo mašo, ki jo je sicer obhajal 19. maja letos v župniji sv. Edvarda v Čikagu (ZDA), kjer se je rodil in odraščal.

Pridigal je sorodnik Izidor Pečovnik

Na ponovitvi nove maše na Vranskem je pridigal Izidor Pečovnik – Dori, ki prav tako prihaja iz bližine Vranskega (iz Tešove) in s katerim je novomašnik v daljnem sorodu, trenutno je župnik slovenske katoliške župnije v Münchnu, pred tem pa vrsto let slovenski župnik v Berlinu. Somaševal je tudi dolgoletni župnik Župnije Vransko Jože Turinek. Po maši je bil še družabni del z zakusko.

Pridigal je Izidor Pečovnik, somaševal pa tudi dolgoletni domači župnik Jože Turinek. FOTO: Primož Jerman

Oznanjevalca daleč od doma

»Kadar pokliče Bog, začutiš, da je duhovniški poklic – poklicanost. Da si ga nisi sam izbral, da niso tvoje zasluge, da ga imaš. Tudi pri Martinu vidim to držo: hvaležnost za dar duhovništva, ki so mu ga izprosili, ki ga je dobil in ga z veseljem sprejel,« je v pridigi poudaril Izidor Pečovnik in potegnil vzporednice med seboj in Nybergom, saj da sta oba oznanjevalca daleč od doma.

Pred začetkom maše, povsem na levi je Martin Nyberg. FOTO: Primož Jerman

Kakršen je pastir, takšna je čreda

»Živimo v zanimivem času, ko ljudje vidijo več slabega kot dobrega. Ravno duhovnik je zato poklican med Božje ljudstvo, da vidi dobro in na dobrem gradi. Ne zato, da bi ga ljudje slavili in častili, temveč zato, da jim pomagamo, ko so v stiski, ko potrebujejo duhovno oporo in vodstvo. Kakršen je pastir, takšna je čreda. Če je pastir preveč odsoten, se čreda razpusti,« je izpostavil pridigar.

Martin Nyberg med darovanjem (ponovljene) nove maše. FOTO: Primož Jerman

Kdo je Martin Nyberg?

Kdo je Martin Nyberg, ki bo jutri, v ponedeljek, 10. junija, dopolnil 29 let? Že od malih nog se je potiho spogledoval z duhovništvom. Njegova družina je bila dejavna v domači župniji sv. Edvarda in v Slovenskem katoliškem centru v Lemontu in več župnikov ga je spodbujalo k razmisleku o duhovniškem poklicu. Vendar vse do študijskih let o tej možnosti ni resno razmišljal.

Ponovitev nove maše je bila v župnijski cerkvi sv. Mihaela na Vranskem. FOTO: Primož Jerman

Najmlajši od štirih otrok

Martin je najmlajši od štirih otrok, ima še brata in dve sestri. Njegov oče je vodil manjše krovsko podjetje v Chicagu, mati pa je ostala doma. Vsa družina obožuje glasbo, sam igra klavir in violončelo in že v otroških letih se je z bratom in sestrama redno udeleževal glasbenih tekmovanj. Obžaluje, da se slovenščine – z izjemo osnovnih pozdravov, molitev in delov maše – ni dejavneje naučil, imel pa je med odraščanjem večkrat priložnost obiskati sorodnike in družinske prijatelje v Sloveniji.

Župljani so novomašnika sprejeli odprtih rok. FOTO: Primož Jerman

Med študijem poglobil vero

Med dodiplomskim študijem na Ameriški katoliški univerzi (The Catholic University of America) je poglobil vero, saj je našel skupnost, ki je spodbujala zvestobo Cerkvi, in imel prijatelje, ki so ga prepričali, da je poglobil odnos z Bogom. V eni od študentskih skupin je izvedel več o molitvi in, kar mu je bilo še pomembneje, spoznal ljudi, ki so molili in so se zato zdeli bolj živi.

Po maši je bil še družabni del z zakusko, prostor so pomagali pripraviti člani ŽPS. FOTO: Primož Jerman

Boga je začel doživljati kot resnično osebo

Razvijanje molitvenih navad zunaj nedeljske maše je zanj spremenilo vse. Boga je začel doživljati kot resnično osebo, ki želi imeti odnos z njim in mu pokazati pot do polnega razcveta. Življenjske izkušnje prijateljstva, molitve in intelektualnega življenja so ga naposled pripeljale do tega, da je tudi duhovništvo začel videti kot privlačno možnost.

Fotogalerija Primoža Jermana:

Ohranjanje slovenske dediščine

Kot pravi sam, so njegove izkušnje s slovensko skupnostjo v Lemontu odigrale pomembno vlogo pri oblikovanju njegovega pozitivnega dojemanja Cerkve, saj ima lepe spomine na tamkajšnje preživljanje nedelj z družino in prijatelji. »Čeprav so se mi tedaj zdele maše, litanije in procesije dolgočasne, zdaj vidim, da so bile temelj druženja in pripadnosti ter sredstvo za ohranjanje naše slovenske dediščine,« poudarja Martin Nyberg.

Novomašnik Martin Nyberg bo jutri, v ponedeljek, 10. junija 2024, ravno na svoj 29. rojstni dan, dopoldne (ob 9. uri) maševal tudi v Družinini kapeli na Krekovem trgu v Ljubljani.

Novomašniku Martinu čestitamo tudi na spletni Družini in mu želimo Božjega blagoslova v zaupanem mu duhovniškem poslanstvu!

Za fotografije in videe s ponovitve nove maše je poskrbel Družinin sodelavec Primož Jerman.

Nalaganje
Nazaj na vrh