Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novomašniki na Družini: Pripravljeni na mašniško posvečenje

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 10. 04. 2024 / 12:19
Oznake: Mladi, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2024 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novomašniki na Družini: Pripravljeni na mašniško posvečenje
Gregor Markelc, Luka Jesenko in Mel Kovic. FOTO: Katja Zver

Novomašniki na Družini: Pripravljeni na mašniško posvečenje

Prihajajoči meseci prinašajo posebno veselje, saj se bliža posvečenje štirih novomašnikov: Mela Kovica, Luke Jesenka, Gregorja Markelca in Matjaža Vente. Ti bodoči mladi duhovniki iz različnih župnij in redovnih skupnosti so danes obiskali Družino, si ogledali prostore, nas spoznali in ob tem z nami delili nekaj misli.

Mel Kovic, ki je trenutno deluje v župniji Biljana v Goriških brdih, je priča številnim izzivom pri poučevanju verouka ter delu z mladino. Luka Jesenko iz župnije Godovič svoje diakonsko leto preživlja v župniji Sežana. Gregor Markelc, salezijanec, pa živi in deluje v salezijanski skupnosti Želimlje. Četrti novomašnik Matjaž Venta, ki nas danes zaradi bolezni ni obiskal, prihaja iz Doba pri Domžalah.

»Diakonsko leto je najboljša priprava na duhovništvo«

Mel bo skupaj z Lukom 29. junija ob petih popoldan v koprski stolnici posvečen v duhovnika. »Tega dne se že zelo veselim. To pomeni postati duhovnik in služiti Božjemu ljudstvu na ta način. Zdi pa se mi bistveno, da se notranje pripravim na ta velik dar, ki mi ga bo Gospod podaril. Osebno menim, da je diakonsko leto najboljša priprava na duhovništvo,« je povedal Mel Kovic.

Mel Kovic. FOTO: Katja Zver 

Preberite še: Diakon Mel Kovic: Slovensko Cerkev čaka odlična prihodnost!

»Fakulteta nas dobro pripravlja na duhovniške naloge«  

»Na prvi pogled se morda zdi, da je veliko organizacijskih zadev, predvsem vezanih na novo mašo, ki je velik praznik, in človeka zaposlujejo. A zame niso najpomembnejše te priprave, ampak je resnična priprava skozi celo leto, kot že ime diakona napoveduje. To vključuje delo z različnimi skupinami in obiskovanje bolnikov, kar me zelo nagovarja. Pri duhovniškem posvečenju bo to še en poseben način služenja Cerkvi in ljudem. Imamo tudi v Ljubljani praktičen program na fakulteti, ki nas pripravlja na različne izzive, kot sta maševanje in pridiganje, ter nam daje dodatne smernice za popolno pripravo,« je povedal Jesenko.

Luka Jesenko. FOTO: Katja Zver 

Matjaž Venta bo posvečen 29. junija ob 9. uri v ljubljanski stolnici. 

»Bog me je izbral in poslal med mlade«

»Moj glavni izziv je priprava na duhovniško posvečenje. Vedno bolj se zavedam, kakšen velik dar je to in kakšna milost je Bog, kot sem spoznal skozi leto. To prinaša veliko hvaležnost in ponižnost, saj me je Bog izbral in poslal med mlade oznanjat. Delam v dijaškem domu z mladimi in to je ena lepa, a nenavadna stvar. Zanimivo bi bilo videti, kako oni doživljajo to, da je njihov vzgojitelj bodoči duhovnik, in kako sprejemajo duhovno spremljanje. To je del celostne vzgoje, ki jo želim nuditi,« je povedal Markelc.

Gregor bo posvečen na vigilijo sv. Petra in Pavla v Novem mestu.

Gregor Markelc. FOTO: Katja Zver  

Vsem novomašnikom želimo obilo blagoslova!

Nalaganje
Nazaj na vrh