Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luka Jesenko je bil v Rimu posvečen v diakona [VIDEO]

Za vas piše:
Gabriel Kavčič
Objava: 01. 10. 2023 / 21:04
Oznake: Dogodek, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2023 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Luka Jesenko je bil v Rimu posvečen v diakona [VIDEO]
Luka Jesenko (levo) je bil v Rimu posvečen v diakona. FOTO: Blaž Franko

Luka Jesenko je bil v Rimu posvečen v diakona [VIDEO]

V nedeljo, 1. oktobra, je bil v Rimu, v cerkvi svetega Ignacija Lojolskega, v diakona posvečen Luka Jesenko iz župnije Godovič. Pri slovesni sveti maši je škof msgr. Helmut Dieser iz Aachna posvetil enega novomašnika svoje škofije ter dva diakona: Luko iz koprske škofije ter bogoslovca iz nadškofije Alba Iulia, Romunija.

Luka Jesenko z družino. FOTO: Jure Sovinc

V navadi je, da gojenci Papeškega kolegija Germanicum v Rimu, starodavne ustanove za vzgojo škofijskih duhovnikov, prejmejo eno od dveh posvečenj v Rimu. Nemško govoreči študentje običajno prejmejo mašniško posvečenje, drugi pa diakonsko ter so pozneje v mašnike posvečeni v domačih škofijah.

FOTO: Jure Sovinc

Novi diakon Luka je po maturi na Škofijski klasični gimnaziji leta 2018 vstopil v ljubljansko Bogoslovno semenišče, leta 2020 pa ga je škof Jurij Bizjak poslal na študij v Rim. Junija je študij na Papeški univerzi Gregoriana z odliko zaključil, po posvečenju pa bo kot diakon deloval v župniji Sežana.

FOTO: Peter Jesenko

Škof Dieser je svoj nagovor pri sveti maši namenil trem novoposvečenim in jih ob prebranem nedeljskem evangeliju opozoril, da ima vsakdo v sebi malo tistega mladeniča, ki je svojemu očetu obljubil, da gre delat v vinograd, pa ni šel; in ravno tako malo drugega sina, ki se je svojemu očetu sicer uprl, pa vendar šel delat v vinograd (prim. Mt 21,28-32). Trije kandidati so se nebeškemu Očetu odzvali in se v vinograd odpravljajo.

Posvečenje je opravil škof Dieser iz Aachna. FOTO: Jure Sovinc

Slovesno sveto mašo je škof daroval v nemščini, zaznamovalo pa jo je tudi ubrano petje v slovenskem jeziku, pri čemer je pomagala številčna udeležba kar dveh avtobusov romarjev iz Lukove domače župnije skupaj z domačim župnikom Markom Rijavcem ter številnih prijateljev, ki so Luka pospremili ob tako odločilnem koraku za njegovo življenje. Kot bodoči duhovnik je svojo zvestobo obljubil Gospodu Bogu, pokorščino svojemu škofu ter prejel prvi red duhovništva, službo diakonata.

Luka in domači župnik Marko Rijavec. FOTO: Jure Sovinc

Slovesni sveti maši je sledilo mnogo čestitk in dobrih želja, ki so jih Luku namenili njegovi domači in prijatelji. Čestitke in veselje škofa Jurija je v Rim prinesel generalni vikar koprske škofije, msgr. Slavko Rebec, za dodatno veselje pa je na trgu pred cerkvijo poskrbela tudi harmonika. Mnogi mimoidoči so z zanimanjem prisluhnili slovenski pesmi, manjkala ni niti Zdravljica.

FOTO: Veronika Konda

Video: Katja Zver

Novemu diakonu čestitamo za pogumno življenjsko odločitev, mu želimo vse dobro na poti duhovništva ter se skupaj z domačo župnijo veselimo nove maše.

FOTO: Primož Erjavec

Video: Katja Zver

Nalaganje
Nazaj na vrh