Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan molitve in posta za domovino

Objava: 15. 06. 2011 / 11:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dan molitve in posta za domovino

Obhajali naj bi ga ob dvajseti obletnici samostojnosti Slovenije od 21. do 22. junija 2011.

Iniciativna skupina za dan molitve in posta za domovino in Svet katoliških laikov Slovenije ob dvajseti obletnici samostojnosti Republike Slovenije pripravljata dan molitve in posta za domovino, ki bo potekal od torka, 21. junija od 19.00 do srede, 22. junija 2011 do 19.00. V tem času bo v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani potekala celodnevna molitev z glasbo. Štiriindvajseturni program se bo sklenil z molitvijo in pričevanji kulturnih ustvarjalcev različnih veroizpovedi. Ob tej priložnosti v več slovenskih krajih pripravljajo celodnevno ali krajšo molitev.

Predviden je tudi dogodek, v okviru katerega bodo predstavniki več verskih skupnosti v Sloveniji podpisali skupno izjavo.

Slovenski škofje so na 59. redni seji SŠK, ki je 4. aprila 2011 potekala na Škofijskem ordinariatu v Murski Soboti, podprli predlog iniciativne skupine za pripravo molitve in posta za domovino ob dvajseti obletnici državnosti. Škofje spodbujajo župnijska občestva in različne skupine, naj se povabilu odzovejo in sodelujejo pri molitvi in postu za domovino.

Devetdnevna priprava na dan molitve in posta

Devetdnevna priprava na dan molitve in posta se je začela že v torek, 14. junija 2011, in bo trajala do srede, 22. junija 2011. Organizatorji so za ta namen pripravili knjižice, v kateri so zbrane molitve in prošnje za različna področja življenja v naši domovini, med drugim tudi molitev za družine, mlade, vzgojitelje, pedagoge, katehete, politike, gospodarstvenike in javne delavce, kulturnike in umetnike, rojake v zamejstvu in po svetu, edinost kristjanov in spravo v domovini, poživitev narodne zavesti in blagor domovine.

Pogled v zgodovino

V zgodovini se je že marsikdaj izkazalo, da sta molitev in post pospešila reševanje problemov, ki so se zdeli nerešljivi. Molitev in post globoko posežeta v misel in delovanje ljudi, da zopet uzrejo to, kar je bistveno in so ponovno pripravljeni delati za skupno dobro ter za vsestranski razvoj na osebni in družbeni ravni.

Pogled v dvajsetletno zgodovino samostojne države in ocena sedanjega položaja

Pred dvajsetimi leti je nastala samostojna država Slovenija. V preteklih letih je bilo na gospodarskem in političnem področju narejeno veliko pozitivnih korakov. Priče pa smo tudi številnim težavam, ki jih je svetovna finančno-gospodarska kriza še bolj razgalila. Ogrožena je skrb za skupno dobro, nekritično smo potopljeni v potrošniško kulturo, sklicujemo se na zakonitost in se ne zmenimo za etiko. Postajamo neobčutljivi za trpljenje bližnjih, med nami so navzoči prepiri in nestrpnost. Naš položaj bi lahko primerjali tudi z ladjo, ki se potaplja. – Namesto, da bi poskrbeli za odpravo usodnih poškodb ter za ozdravitev globokih ran in bolezni, zaradi katerih se potapljamo, se prepiramo o tem, kdo bo prevzel kakšnega od vodilnih položajev in kako si bomo življenje na krovu uredili tako, da bo čim bolj lagodno in zabavno. Srečo smo nekritično zamenjali s kratkotrajnimi užitki in zasvojenostmi. Zasvojenost in beg od resničnosti postopoma vodita v razčlovečenje in izničenje.

Pozabili smo na duhovne temelje in na to, da smo med seboj odvisni in da je naša prihodnost pogojena z našo (ne)složnostjo. Pozabili smo, da resnično bogastvo ni odvisno le od materialnih dobrin in formalnega statusa, temveč tudi od samozavedanja in kakovosti naših odnosov s samim seboj, z bližnjimi, z naravo in ne nazadnje z Bogom. Človek, ki je razklan v sebi, človek, ki je v sporu z bližnjimi, človek, ki vdihava onesnažen zrak in uživa strupeno hrano, ter človek, ki ne čuti smisla svojega bivanja, ne more biti srečen.

Molitev in post – ena od predlaganih rešitev za preseganje obstoječega stanja

Organizatorji molitve in posta za domovino so prepričani, da obstaja možnost za izhod iz krize in da lahko z molitvijo in postom zopet odkrijemo najbolj plemenito v nas, se osvobodimo brezupa in brezčutnosti ter se odpremo za pozitivne rešitve: za to, kar je lepo, dobro, pravično in resnično.

Pobudniki predlagajo, da post poteka ob kruhu in vodi. Pobuda je sicer nastala med katoličani, vendar molitev in post poznajo tudi druge kulture in religije. Molitev in post lahko razumemo tudi kot pravico vseh državljanov – ne glede na narodno, politično ali versko pripadnost. K postu in molitvi torej vabijo vse državljane Republike Slovenije. Posamezniki ali skupine bodo molili, meditirali, premišljevali in se postili v skladu z njihovo kulturo in versko pripadnostjo. Različnost bogati in s skupnim prizadevanjem je mogoče doseči tudi resničen smisel laične države, ki je v službi vsakega posameznika in v službi pluralne skupnosti.

Na povezavi http://nasadomovina.si/index.php?module=page&pageID=86 posamezniki ali organizirane skupine lahko objavljajo podatke o tem, v kakšni obliki, kdaj in kje se bodo pridružili molitvi in postu za domovino, predloge in pobude pa lahko napišejo na povezavo http://nasadomovina.si/index.php?module=page&pageID=89.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani http://www.nasadomovina.si/, kjer je moč najti tudi raznolika gradiva.

Besedilo objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh