Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan, posvečen molitvi za nerojeno človeško življenje

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 28. 12. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2022 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan, posvečen molitvi za nerojeno človeško življenje
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Dan, posvečen molitvi za nerojeno človeško življenje

Danes, 28. decembra, obeležujemo Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. Na ta dan še posebej molimo za vse nerojene otroke, splavljene in tiste, ki jim grozi splav, pa tudi prosimo za ozdravljenje ran. Spominjamo pa se tudi nedolžnih betlehemskih otrok.

Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje so na pobudo laiških organizacij v Sloveniji, zbranih v Svetu katoliških laikov Slovenije (SKLS), določili slovenski škofje, marca 2012 v Novem mestu.

Molitev za duhovno posvojitev nerojenih otrok

Zaradi splava je v Sloveniji v zadnjih sedemdesetih letih ugasnilo več kot 700.000 življenj. Vseh nerojenih se torej spomnimo v molitvi.

Gospod Jezus,
na priprošnjo tvoje Matere Marije,
ki te je z ljubeznijo nosila in rodila,
in svetega Jožefa,
moža žive vere in zaupanja v Božjo previdnost,
ki je skrbel zate,
te prosim za nerojeno dete,
ki sem ga duhovno posvojil,
ker mu grozi smrtna nevarnost.

Prosim te,
daj njegovim staršem moči,
poguma in ljubezni,
da bodo svojemu otroku podarili življenje,
ki si mu ga ti namenil.

Amen.

Praznik nedolžnih otrok

Danes se spominjamo tudi nedolžnih betlehemskih otrok, ki jih je dal pomoriti kralj Herod, ker je hotel spraviti s poti dete Jezusa, ki so ga modri z Vzhoda označili kot novorojenega judovskega kralja.

»O teh malih mučencih poroča sveti Matej v drugem poglavju svojega Evangelija. Jezusovo rojstvo je privabilo modre z Vzhoda, da so se prišli poklonit novorojenemu judovskemu kralju. Njegova zvezda jih je pripeljala najprej v Jeruzalem. Ko je judovski kralj Herod slišal o tem novorojenem judovskem kralju, se je silno prestrašil. Zbal se je za svoj kraljevski prestol. Sklical je velike duhovnike in pismouke ter jih spraševal, kje neki bi mogel biti rojen ta judovski kralj, o katerem govorijo modri. Pismouki so mu povedali, da je prerok Mihej napovedal, da se bo Kristus, vojvoda in pastir, rodil v Betlehemu v Judeji,« so zapisali na spletni strani SŠK.

»Tepežkanje«

Današnji praznik nedolžnih otrok je povezan tudi z običajem »tepežkanja«, nekateri mu pravijo celo »tepežni dan«. Nekoč so namreč odrasli možje in doraščajoči fantje tepli mlade žene in dekleta. Udarci niso bili simbolični, kot pri današnjem tepežkanju, ampak kar krepki. Danes dekleta in žene pred tepežkarji bežijo, nekdaj pa je bilo drugače. Udarci s šibo na ta dan so prinašali blagoslov in rodnost, zato so jih potrpežljivo in voljno prenašale.


Nalaganje
Nazaj na vrh