Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan posvečenja za duhovnike in diakone mariborske nadškofije

Za vas piše:
S. V.
Objava: 13. 06. 2024 / 12:50
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2024 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan posvečenja za duhovnike in diakone mariborske nadškofije
FOTO: FB Alojzij Cvikl

Dan posvečenja za duhovnike in diakone mariborske nadškofije

V sredo, 12. junija, smo se duhovniki in diakoni mariborske nadškofije ob nadškofu metropolitu Alojziju Cviklu in upokojenem nadškofu dr. Marjanu Turnšku zbrali na letnem srečanju - dies sanctificationis - dnevu posvečenja (duhovniškega in diakonskega), ki je letos potekalo na Ptuju.

Ta dan nam omogoča, da med seboj delimo svoje izkušnje, izzive in radosti poklica ter si nudimo podporo in vzajemno razumevanje. Tako se bolj povežemo v bratski skupnosti. Dan posvečenja nam pomaga ohranjati svoj odnos z Bogom in poglobitev v svojo duhovno pot.

FOTO: FB Alojzij Cvikl

Kot drugi korak v pripravi na sveto leto 2025 je papež Frančišek predlagal, da letošnje leto obhajamo kot leto molitve. V mariborski nadškofiji to leto poteka pod geslom: »Gospod, nauči nas moliti« (Lk 11, 1).

FOTO: FB Alojzij Cvikl

V tem duhu nas je na srečanju uvodoma v meditaciji nagovoril duhovnik koprske škofije mag. Marko Rijavec, pesnik, pisatelj in bloger. Dejal je, da je molitev najprej boj. »Tudi če se nam to zdi preveč grob izraz, ne gre za nič drugega kot za boj. Ker gre za soočenje dveh oseb, ki želita doseči svoje, in se pri tem spoznavata – svoje moči in svoje šibkosti. Podoben tistemu, v katerem se Jakob bori z neznancem ... Velika noč, sad vsake molitve, se namreč v meni zgodi, ko dopustim svoj poraz, svojo zmoto, da bi lahko zmagala ljubezen. Ko torej sprejmem, da moje prepričanje, moja trma, moj prav nimajo zadnje besede. Da jo pustim Bogu, da ga poslušam in privolim v Njegove rešitve. In tako to, kar se zdi kakor smrt, postane novo življenje. In ko molimo, nas Bog premaguje, nas pregovarja, nas skuša udariti v kolk, da bi se začeli zanašati nanj, namesto nase.«

Duhovnik Marko Rijavec. FOTO: FB Alojzij Cvikl

V cerkvi sv. Leopolda Mandiča na Ptuju je nato sledila sveta maša, ki jo je vodil nadškof Cvikl. V pridigi je dejal, da je to letno srečanje »priložnost za hvaležnost Gospodu, ki nas je poklical. Naj bo priložnost za poglabljanje našega odnosa z Bogom, pa tudi za poglabljanje in utrjevanje prijateljstva med nami, da bomo vedno bolj opora drug drugemu v poslanstvu, ki nam je zaupano ... Priporočimo se bl. Antonu Martinu Slomšku, da bi znali in zmogli biti vedno bolj vredni služabniki v Gospodovem vinogradu«.

FOTO: FB Alojzij Cvikl

Po kosilu smo si pod strokovnim vodstvom ogledali Ptujski grad in njegove bogate zbirke, srečanje nadaljevali z ogledom mitreja in ga zaključili z litanijami v župniji Sv. Martina na Hajdini.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh