Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan suverenosti – spomin na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 10. 2023 / 09:46
Oznake: Praznik, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan suverenosti – spomin na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije
Dan suverenosti kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, praznujemo od leta 2015. FOTO: Ivo Žajdela

Dan suverenosti – spomin na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

25. oktobra, ko praznujemo dan suverenosti, se spominjamo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pred 32 leti. Osrednja prireditev ob tej priložnosti bo ob 18. uri na Ptuju, organizirata pa jo Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Nagovor bo imel minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Potem ko je Slovenija razglasila samostojnost in enotnost, so proti njenim mejnim prehodom iz Italije, Avstrije in Madžarske krenile enote jugoslovanske vojske (JLA), da bi »zavarovale enotnost SFRJ«. Sledil je spopad JLA z enotami slovenske Teritorialne obrambe in policije.

Brionska deklaracija

7. julija 1991, deseti dan vojne, so ob posredovanju Evropske skupnosti Slovenija, Hrvaška in vodstvo SFRJ v Beogradu dosegli sporazum o prekinitvi ognja in trimesečni zamrznitvi projekta osamosvojitve, ki so ga povzeli v t. i. Brionski deklaraciji. Ker so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, so stekli pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja, spominja STA.

Umik je potekal prek Luke Koper. Zadnji vojak JLA jo je zapustil 25. oktobra ob 23.45. Kot zadnji je slovensko morje sicer zapustil trajekt Venus v prvih minutah 26. oktobra 1991.

Predsednica države: Ostanimo zavezani vrednotam, ki so nas vodile k suverenosti

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob dnevu suverenosti v pisnem sporočilu med drugim dejala, da je »pomembno, da ostanemo zavezani vrednotam, ki so nas vodile na poti k suverenosti. Samo s solidarnostjo, odprtostjo, sodelovanjem in spoštovanjem različnosti bomo uspešno premagovali vse preizkušnje, ki so pred nami.«

Golob: Načelo suverenosti se kljub zavezam krši

Predsednik vlade Robert Golob je izpostavil, da se načelo suverenosti, »eno ključnih načel mednarodnega prava, danes kljub zavezam krši. V svetu in naši bližini ozemeljsko celovitost držav kršijo samovoljni, parcialni interesi, v nasprotju z idejo solidarnosti, sodelovanja in povezovanja za dobro človeške skupnosti«.

Milan Zver: Naša suverenost je dragocen zaklad

Evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver je ob današnjem dnevu spomnil, da je Slovenija suverena in neodvisna država ter ponosna članica mednarodne skupnosti. »Vendar pa ne smemo pozabiti na napore in žrtve, ki so nas pripeljali do tega trenutka. Naša suverenost je dragocen zaklad, ki ga moramo varovati in negovati za prihodnje generacije. Ne smemo in ne moremo dovoliti, da bi nam suverenost skušale odvzeti leve evropske politične sile, ki si prizadevajo za vzpostavitve Evropske unije kot nadnacionalne države, ki bi vrsto področij, doslej v suvereni domeni držav članic, želeli vzpostaviti kot področja skupne evropske politike.«

NSi: Eden ključnih dogodkov v procesu osamosvajanja

Tudi v Novi Sloveniji (NSi) poudarjajo, da danes praznujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije. »Iskreno vam čestitamo ob državnem prazniku. Od leta 2015 Slovenija praznuje 25. oktober kot dan suverenosti. Na ta dan leta 1991 je iz koprskega pristanišča nekaj minut pred polnočjo odplul malteški trajekt Venus, na njem pa so bili zadnji vojaki Jugoslovanske armade, ki so zapuščali naše ozemlje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh