Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan varne rabe interneta letos o boju zoper spletno nadlegovanje

Objava: 10. 02. 2009 / 09:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dan varne rabe interneta letos o boju zoper spletno nadlegovanje


Na današnji dan se bo po vsem svetu z vrsto dogodkov in aktivnosti obeležilo dan varne rabe interneta. Letos je ta posvečen boju proti spletnemu in mobilnemu nadlegovanju ter dvigu osveščenosti o tem problemu med mladimi. Letošnji slogan se tako glasi: "Spletno nadlegovanje ni zabavno. Ustavimo ga!"

Nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji Safe.si je ob dnevu varne rabe interneta pripravila zloženke in plakate za mlade, nov video spot za mlade o nadlegovanju prek družabnih mrež na spletu ter spletno zaobljubo Recimo NE spletnemu nadlegovanju.

Poleg tega se odpira nova telefonska linija za mlade s spletnimi težavami Nasvet za net 080 80 22, na ljubljanski fakulteti za družbene vede pa bo danes potekala konferenca Varnost otrok na internetu - Ustavimo virtualno nasilje. Dogodek bo drugič zapored potekal v sklopu dneva varne rabe interneta, organizirajo pa ga Safe.si, Microsoft Slovenija in UPC Telemach.

Varnost otrok na internetu se ne razlikuje od varnosti otrok v vsakdanjem življenju, kot v vsakdanjem življenju so tudi na spletu bolj ali manj varna okolja. Tudi zaradi občutka anonimnosti pa je na spletu vse bolj pogost pojav medvrstniškega spletnega in mobilnega nadlegovanja, pojasnjujejo organizatorji konference.

Pri tem storilci lahko niso odrasli, pač pa mladi sami, ki prek sodobnih tehnologij ustrahujejo in izsiljujejo svoje vrstnike. Oblik takega nasilja je mnogo: ustrahovalna sporočila prek telefona, spleta; obrekovanje na forumih, blogih, socialnih omrežjih, predelava in posredovanje fotografij tretje osebe, kraja identitete ...

V razpravi se bodo dotaknili vprašanj o tem, kaj sploh je virtualno nasilje, kako se otroci pred njim lahko zaščitijo, kakšne vzvode imajo pri tem na voljo.

V Luxembourgu pa bo danes 17 vodilnih internetnih podjetij podpisalo prvi evropski sporazum za izboljšanje varnosti mladoletnikov, ki uporabljajo spletišča za socialno mreženje, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Omenjeni sporazum je rezultat dogovarjanj v projektni skupini za socialno mreženje, ki jo je Evropska komisija ustanovila aprila 2008 in je združila spletišča za socialno mreženje, nevladne organizacije in raziskovalce, ter je primer samoregulacije znotraj gospodarske panoge.

Safe.si je nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji. Projekt, ki je del evropskega programa Varnejši internet plus, izvajajo fakulteta za družbene vede, Arnes in Zveza potrošnikov Slovenije, financirata pa ga generalni direktorat za informacijsko družbo pri Evropski komisiji ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.


STA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh