Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Brezjah slovesno obhajali dan Vojaškega vikariata

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 18. 09. 2022 / 12:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2022 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Brezjah slovesno obhajali dan Vojaškega vikariata
Številni vojaki so na Brezje poromali peš. FOTO: Klemen Štavbar

Na Brezjah slovesno obhajali dan Vojaškega vikariata

Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske ob dnevu Vojaškega vikariata vsako leto priromajo k Mariji Pomagaj na Brezje. Slovesno somaševanje na trgu pred baziliko je vodil vojaški vikar Matej Jakopič.

Ta je v pridigi poudaril, da ni najmočnejši tisti, ki dvigne 500 kilogramov, ali tisti, ki vodi podjetje s 5 tisoč zaposlenimi, temveč se človekova moč meri na drugačen način. Najmočnejši je tisti, ki zna obvladati sebe: »Zato vam drage vojakinje, dragi vojaki, ki smo danes priromali sem na Brezje želim, da kljub temu, kar nam je po zakonu dovoljeno, znamo vedno upoštevati tudi drug, Božji zakon - ljubezen do Boga in ljubezen do bližnjih.« 

Ob tem se jim je tudi zahvalil, ker so vedno na voljo slovenskim državljanom.

Temelji Vojaškega vikariata so bili postavljeni pred 22 leti

Dan Vojaškega vikariata vojaki slovenske vojske praznujejo 21. septembra. Prav na ta dan leta 2000 je bil podpisan prvi sporazum, ki je postavil temelje za njegovo redno delo.

Temelji duhovne oskrbe med slovenskimi vojaki so sicer precej starejši. Segajo že v osamosvojitveno vojno. V takratno sestavo TO je bil tako vpoklican tudi takratni ljubljanski stolni kaplan msgr. dr. Jože Plut.

Po več letih dela različnih projektnih skupin sta bila naposled podpisana sporazuma med Vlado RS in Slovensko škofovsko konferenco za Katoliško cerkev ter z Evangeličansko cerkvijo.

Vojaški vikariat skledi ideji, ki je že dolgo prisotna v vojskah zahodnih držav in članic zveze Nato. To je, da je potrebno vojaku ponuditi oporo na vseh področjih njegovega življenja. Tako Vojaški vikariat omogoča duhovno oskrbo pripadnikom Slovenske vojske in njihovim družinskim članom in s tem varuje temeljno človekovo pravico do življenja v skladu s svojo vestjo, prepričanjem in vero.

V imenu vlade se je maše udeležil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec.



Nalaganje
Nazaj na vrh