Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprti grobovi v Izjumu kažejo na grozodejstva

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 09. 2022 / 18:28
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2022 / 18:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprti grobovi v Izjumu kažejo na grozodejstva
FOTO: FB Volodimir Zelenski

Odprti grobovi v Izjumu kažejo na grozodejstva

V borovem gozdu na robu Izjuma v Ukrajini se je začelo množično izkopavanje umrlih, ki so bili pokopani v gozdu na robu mesta, ki so ga nedavno osvobodile napredujoče ukrajinske sile. Približno 100 delavcev ukrajinske službe za nujno pomoč, oblečenih v modre plastične prevleke, odpirajo improvizirane grobove.

Izjum, ki je bil napaden aprila, je Rusija uporabila kot ključno vojaško središče za oskrbo svojih sil z vzhoda. Izkopavanje je potekalo večinoma v tišini. Harkovski regionalni tožilec Oleksander Iljenkov pravi, da ni dvoma, da so bili tu storjeni vojni zločini.

Nekateri ubiti, drugi mučeni, tretji umrli med granatiranjem 

»V prvem grobu je civilist, ki ima čez vrat vrv. Tako vidimo sledi mučenja,« je povedal za BBC. »Nekateri od njih so bili ubiti, nekateri so bili mučeni, nekateri so bili ubiti zaradi zračnih in topniških napadov Ruske federacije,« je dejal Iljenkov.

Pokopališče - poleg obstoječega pokopališča - vsebuje vrsto za vrsto grobov, označenih z grobimi lesenimi križi. Na nekaterih so bila zapisana imena, večina pa je bila označena le s številko.

445 novih grobov

Po podatkih ukrajinske policije je na tem mestu 445 novih grobov, a nekateri vsebujejo več kot eno truplo. Ni jasno, kako so vsi umrli. Veliko naj bi bilo civilistov, med njimi ženske in otroci. Tožilci pravijo, da je nekatere ubilo rusko granatiranje, drugi pa so bili žrtve ruskega zračnega napada na stanovanjski blok marca, v katerem je bilo ubitih 47 ljudi.

72-letni Georgij je prišel na pokopališče, da bi si ogledal grob svoje žene Ludmile. Povedal je, da je bila ubita 7. marca med močnim granatiranjem v Izjumu.

FOTO: FB Volodimir Zelenski

Več podobnih grobišč

Harkovski tožilec Oleksander Iljenkov je dejal, da so na območjih, ki so jih pred kratkim ponovno zavzele ukrajinske sile, našli več podobnih grobišč.

Ameriški tiskovni predstavnik za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da so poročila o grobovih v Izjumu grozljiva, ki kažejo na »pokvarjenost in brutalnost, s katero ruske sile vodijo to vojno proti Ukrajini«.

Macron: Gre za grozodejstvo

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je odkritje v Izjumu najostreje obsodil in ga označil za grozodejstvo. Britanski odvetnik Nigel Povoas, ki je specializiran za pregon in preiskave velikih mednarodnih in transnacionalnih zločinov, pa je za BBC Newshour dejal, da ne bi bil presenečen, če bi ekshumacije razkrile dokaze o vojnih zločinih.



Kupi v trgovini

Svete Višarje
Zgodovina
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh