Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinska protiofenziva je razkrila grozljive prizore iz okupiranih mest

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 16. 09. 2022 / 11:45
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2022 / 13:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinska protiofenziva je razkrila grozljive prizore iz okupiranih mest
FOTO: Twitter

Ukrajinska protiofenziva je razkrila grozljive prizore iz okupiranih mest

Ukrajinska protiofenziva na vzhodu države je znova osvobodila številna mesta, ki so bila do vse od februarja pod rusko okupacijo. Tako naj bi v bližini ukrajinskega mesta Izjum včeraj našli množično grobišče s preprostimi lesenimi križi, v katerem so našteli okoli 440 grobov. Že ob izkopu prvih trupel je bilo jasno, da so ljudje v njih umrli nasilne smrti. Na truplih pa je pogosto videti tudi sledove silovitega mučenja.

Kot je v večernem nagovoru pojasnil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so pristojni že začeli z ustreznimi dejanji, s katerimi bodo dokumentirale morebitne vojne zločine.

"Želimo, da svet ve, kaj se v resnici dogaja in do česa je pripeljala ruska okupacija," je nadaljeval ukrajinski predsednik. Buča, Mariupol in zdaj na žalost Izjum ... Rusija povsod pušča smrt. In za to mora odgovarjati," je bil jasen.

Doslej našli že več kot 400 trupel

Podatki o grobišču so za zdaj še izjemno skopi, saj preiskovalci v tem trenutku šele ugotavljajo razsežnost samega grobišča in zločina ruskih sil. Kot je za televizijsko mrežo Sky News povedal regionalni policije Sergej Bolvinov, so doslej v preiskavi našteli več kot 440 grobov. Nekatere od žrtev so glede na poškodbe umrle ob obstreljevanju, druge pa so bile ustreljene.

Preiskovalci naj bi v naslednjih dneh izkopali trupla iz celotnega gozdnega območja, posejanega s preprostimi lesenimi križi. Takrat bo znano tudi natančnejše število žrtev, saj se v enem grobu pogosto skriva tudi več trupel.

Da žrtve nikakor niso umrle le zaradi vojaških spopadov, je za ukrajinski Radio NW potrdil namestnik notranjega ministra Yevhen Enin. Ta je dejal, da so v vojaški operaciji v regiji Harkov našli tudi več mučilnic, v katerih so bili v popolnoma nečloveških razmerah pridržani številni ukrajinski državljani ter tudi tujci. Da so ti res umrli po mučenju, pogosto pričajo tudi poškodbe. Nekatera trupla so po poročanju Enina tako na primer imela odrezana ušesa.

O silovitih krikih, ki so se ponoči slišali iz tovrstnih stavb, pogosto pričajo tudi tamkajšnji prebivalci.

"Ukrajini bomo pomagali, dokler bo treba"

Zahodne države bodo Ukrajini v prihodnje še naprej pomagale z vojaško opremo. Kot je na včerajšnji slovesnosti v Potsdamu, na kateri je medijsko priznanje prejel nekdanji boksarski prvak in župan mesta Kijev Vladimir Kličko, zagotovil nemški kancler Olaf Scholz, da bodo Ukrajini pomagali, dokler bo treba.

Dodaten paket vojaške opreme naj bi Ukrajina prejela tudi od ZDA. Te so ji doslej poslale že za več kot 15 milijard dolarjev vojaške opreme, nova pošiljka v vrednosti 600 milijonov dolarjev naj bi vključevala strelivo in raketne sisteme Himars, del denarja pa naj bi bil porabljen tudi za vojaško usposabljanje.

Der Leyen: Putin sodi pred mednarodno kazensko sodišče

O razmerah v Ukrajini (le to je obiskala pred tednom dni) je za nemški Bild spregovorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta je v četrtkovem intervjuju dejala, da bi morali ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojnih zločinov v Ukrajini postaviti pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC). "Putin mora izgubiti to vojno in se soočiti s svojimi dejanji." ... "Zato tudi podpiramo zbiranje dokazov za morebitni postopek pred ICC. To je osnova našega mednarodnega pravnega sistema, da se zločin kaznuje, in na koncu je za vojne zločine v Ukrajini odgovoren Putin," je dodala.



Kupi v trgovini

Srečanje ljubezni in resnice
Medosebni odnosi
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh