Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinska vojska uspešna pri osvobajanju ozemlja

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 09. 2022 / 08:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2022 / 09:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinska vojska uspešna pri osvobajanju ozemlja
Ukrajinski vojski je v zadnjem dnevu uspelo osvoboditi več kot 20 krajev v regijah Harkov in Doneck. FOTO: Volodimir Zelenski

Ukrajinska vojska uspešna pri osvobajanju ozemlja

Ukrajinske sile so ta mesec v okviru protiofenzive znova prevzele nadzor nad 6000 kvadratnimi kilometri ozemlja, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ameriški državni sekretar Anthony Blinken pa je medtem ocenil, da je Kijev dosegel pomemben napredek, vendar se mu zdi prezgodaj za napovedovanje izida vojne.

»Od začetka septembra so naši vojaki osvobodili že 6000 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja na vzhodu in jugu,« je v svojem dnevnem nagovoru dejal Zelenski in dodal, da ukrajinska vojska nadaljuje z napredovanjem.

Osvobojenih več kot 20 krajev

Iz Kijeva so sporočili, da je od začetka protiofenzive ukrajinska vojska ponovno zavzela 3000 kvadratnih kilometrov ozemlja, medtem ko je v ponedeljek ukrajinski predsednik izjavil, da jim je v zadnjem dnevu uspelo osvoboditi več kot 20 krajev v regijah Harkov in Doneck. 

Med osvobojenimi kraji je med drugim strateško pomembno mesto Izjum, ki je eno največjih logističnih središč ruske vojske. Ukrajinska vojska je znatne uspehe dosegla tudi v južni regiji Herson, kjer je zasedla okoli 500 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki je bilo prej pod ruskim nadzorom.

FOTO: FB/Volodimir Zelenski

Ruska stran je priznala umik oziroma »prerazporeditev sil« v vzhodnem delu regije Harkov zaradi napredovanja ukrajinske vojske. Iz Kremlja je nato v ponedeljek prišlo svarilo, da bodo ruske sile nadaljevale z operacijami v Ukrajini, dokler ne bodo doseženi prvotno zastavljeni cilji.

Blinken: Priča smo pomembnemu napredku 

Po poročanju tujih medijev naj bi ameriški državni sekretar Blinken ocenil, da je ukrajinska vojska dosegla pomemben napredek, vendar pa da je prezgodaj napovedovati končni izid vojne. »Očitno smo priča pomembnemu napredku Ukrajincev, zlasti na severovzhodu, kar je rezultat podpore, ki smo jo zagotovili, predvsem pa je rezultat izjemnega poguma in odpornosti ukrajinskih oboroženih sil in ukrajinskega ljudstva,« je dejal Blinken. 

Evropski poslanci o Ukrajini in visokih cenah energije

Evropski poslanci bodo drugi dan zasedanja v Strasbourgu razpravljali o dogajanju v povezavi z vojno v Ukrajini, ki se preveša v sedmi mesec. Govorili bodo tudi o naraščajočih cenah energije, ki pred prihajajočo zimo povzročajo skrbi evropskim državljanom. O aktualnih izzivih EU bo poslancem spregovorila finska premierka Sanna Marin.

Poslanci bodo z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom danes razpravljali o aktualnem dogajanju v povezavi z vojno v Ukrajini. Ukrajinska vojska v zadnjih dneh poroča o uspehih protifenzive na vzhodu države, kjer naj bi od ruskih sil ponovno zavzela znaten del ozemlja, navaja STA

Parlament bo odločal tudi o podpori predlogu Evropske komisije za odobritev nadaljnjih pet milijard evrov finančne pomoči Ukrajini v okviru obljubljenega devetmilijardnega svežnja za pokrivanje najnujnejših potreb države.

Nalaganje
Nazaj na vrh