Zapri
Iskanje

Ali Rusija vodi energetsko vojno?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 09. 2022 / 11:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2022 / 11:57
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ali Rusija vodi energetsko vojno?

Ali Rusija vodi energetsko vojno?
»Rusija danes poskuša še okrepiti energetski pritisk na Evropo.« FOTO: Pixabay
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem včerajšnjem nagovoru Rusijo obtožil, da vodi energetsko vojno, katere cilj naj bi bil oslabiti in ustrahovati države Evrope, te pa bi morale po mnenju Zelenskega bolje usklajevati protiukrepe in izkazati večjo enotnost.

Kot je po navedbah STA dejal Zelenski, »Rusija danes poskuša še okrepiti energetski pritisk na Evropo«. Po njegovih besedah je bilo črpanje plina prek Severnega toka v celoti ustavljeno, Rusija pa naj bi poskušala uničiti normalno življenje vsakega Evropejca.

Po mnenju Zelenskega želi Rusija oslabiti in ustrahovati evropske države, v ta namen pa poleg tankov in raket kot orožje uporablja tudi energijo.

Zelenski je prepričan, da je cilj Rusije oslabiti in ustrahovati evropske države, Rusija pa naj bi poleg tankov in raket kot orožje uporabljala tudi energijo. To zimo Rusija pripravlja »odločilen udarec« energetskemu sektorju, opozarja Zelenski, ki meni, da bi lahko v boju proti temu pomagala le večja povezanost.

Prepričan je, da morajo Evropejci bolje usklajevati protiukrepe in si nuditi več pomoči, poleg tega pa bi bilo treba okrepiti pritisk na Rusijo z namenom omejitve prihodkov, ki jih prejema od nafte in plina.

V Evropi štejemo denar, v Ukrajini žrtve

Ruski energetski velikan Gazprom je pred dnevi naznanil ustavitev dobave plina prek plinovoda Severni tok 1 v Evropo, to pa utemeljil z vzdrževalnimi deli. Pred tem je že tudi omejil dobavo plina po plinovodu in ga začasno zaprl.

Vojna od Ukrajincev ne zahteva zgolj finančnega, temveč predvsem človeški davek.

Po vsej Evropi zaradi okrnjene dobave plina iz Rusije naraščajo cene energije, na to pa se je v včerajšnjem pogovoru za britanski BBC odzvala ukrajinska prva dama Olena Zelenska. Spomnila je, da v Evropi preštevamo denar na svojih bančnih računih, medtem ko vojna od Ukrajincev terja drugačen davek: pri njih preštevajo človeške žrtve.

Jedrska elektrarna Zaporožje znova odklopljena od glavnih vodov

Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje je bila po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) znova odklopljena od glavnih napajalnih vodov, še vedno pa naj bi bila povezana z omrežjem prek rezervnega napajalnega voda. Tokrat je bil izklopljen četrti glavni električni vod, trije preostali električni vodi pa so bili po podatkih IAEA izklopljeni že prej, ko so na širšem območju elektrarne potekali spopadi.

Po navedbah agencije od skupno šestih reaktorjev trenutno deluje eden, ki proizvaja električno energijo za hlajenje in druge bistvene varnostne funkcije na lokaciji ter za gospodinjstva, tovarne in druge.

V Zaporožju sicer v teh dneh deluje misija strokovnjakov IAEA, ki preučuje stanje jedrske elektrarne. Kot so opozorili, je bila njena fizična celovitost večkrat kršena.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close