Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Energoatom obtožuje Rusijo, da ponareja dejstva in dokaze glede nuklearke v Zaporožju

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 02. 09. 2022 / 11:11
Oznake: Nemiri, Svet, Ukrajina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2022 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Energoatom obtožuje Rusijo, da ponareja dejstva in dokaze glede nuklearke v Zaporožju
FOTO: FB Volodimir Zelenski

Energoatom obtožuje Rusijo, da ponareja dejstva in dokaze glede nuklearke v Zaporožju

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je danes izrazil dvom v to, da bo ekipi strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) uspelo razjasniti obseg ruskih dejavnosti v jedrski elektrarni v Zaporožju. Hkrati je Moskvo obtožil, da ponareja dejstva in dokaze. Rusija medtem novinarjem, ki spremljajo ekipo inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ni dovolila dostopa do nuklearke v Zaporožju.

»Okupatorji lažejo, ponarejajo dejstva in dokaze,« je na Telegramu sporočil Energoatom in opozoril, da delegaciji IAEA ni bil dovoljen vstop v krizni center elektrarne, kjer so trenutno nameščene ruske enote. 

»Rusija si na vso moč prizadeva, da dejstva o jedrski elektrarni ne bi prišla v javnost,« je še dodal ukrajinski operater.

Kršena je bila fizična celovitost nuklearke v Zaporožju

Rafael Grossi je medtem po ogledu jedrske elektrarne v Zaporožju opozoril, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena. Zelenski pa je agencijo kritiziral, ker ni zahtevala demilitarizacije območja nuklearke.

IAEA zaradi razmer v nuklearki ostaja zaskrbljena, je dejal Grossi in poudaril, da trenutno ekipa strokovnjakov nima orodja, da bi popolnoma ocenila obseg kršenja celovitosti elektrarne. Pri tem je še dodal, da inšpektorji niso ocenili, ali je bila škoda namerna ali naključna. »Lahko smo si ogledali celotno območje. Ogledal sem si reaktorje, nadzorne sobe in druge prostore, a nas tu čaka še veliko dela« je dodal. 

Ukrajinski predsednik kritiziral Grosija

»Ključna stvar, ki bi se morala zgoditi, je demilitarizacija ozemlja elektrarne. Slabo je, da še nismo slišali ustreznih pozivov IAEA, čeprav sva o tem govorila z Grossijem na najinem srečanju v Kijevu,« je dejal Zelenski.  

»Že več kot tri desetletja je pod nadzorom naših strokovnjakov pet objektov - elektrarna v Černobilu in štiri delujoče jedrske elektrarne. IAEA nikoli ni imela nobenih zahtev glede dejavnosti katerega koli od teh objektov, dokler Rusija ni vdrla na naše ozemlje,«  je opozoril in dodal, da je dobro, da imajo predstavniki agencije prvič v zgodovini priložnost, da pripravijo objektivne zaključke o tveganjih, ki so se pojavila v nuklearki, navaja STA.

Rusija tujim medijem preprečila dostop do nuklearke v Zaporožju

Trditev, da Rusija novinarjem ni dovolila dostopa do nuklearke potrjujejo posnetki izjave vodje IAEA Rafaela Grossija pred elektrarno, na katerih so vidni le mikrofoni ruskih medijev. Grossi se je strinjal, da se ukrajinskim in mednarodnim novinarjem dovoli dostop do jedrske elektrarne, »da bi svet videl resnico«, je v četrtek zvečer v nočnem nagovoru dejal Zelenski in opozoril, da temu po prihodu ekipe IAEA v nuklearko ni bilo tako. 

Trditev potrjujejo posnetki Grossijeve izjave za javnost pred jedrsko elektrarno, ki jih je prikazala ruska državna televizija in na katerih so bili vidni le mikrofoni ruskih medijev. 

Zelenski je izrazil upanje, da bo misija kljub temu lahko prišla do objektivnih ugotovitev o razmerah, nato pa je ponovno pozval k popolni demilitarizaciji območja okoli elektrarne. »To je cilj ukrajinskih in mednarodnih prizadevanj,« je sklenil ukrajinski predsednik.

Ekipa strokovnjakov IAEA, ki je v četrtek prispela v jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu Ukrajine, je že pričela s preučevanjem stanja v nuklearki. Grossi je ob tem dejal, da bodo tam ostali do nedelje ali ponedeljka. Hkrati je poudaril, da si bo IAEA prizadevala vzpostaviti stalno prisotnost v nuklearki.

Nasedlo ladjo z ukrajinskim žitom odvlekli v sidrišče v Istanbulu

Med drugim je tovorna ladja imenovana Lady Zehma, ki je iz Ukrajine prevažala dobrih 3000 ton koruze, zaradi okvare krmila za kratek čas nasedla ter ustavila promet v Bosporski ožini. Gre za prvi takšen incident, odkar sta Kijev in Moskva julija podpisala sporazum o izvozu žita. Lady Zehma je v začetku tega tedna izplula iz ukrajinskega črnomorskega pristanišča Černomorsk, namenjena pa je bila v italijansko mesto Ravena.

Tovorna ladja Lady Zehma med prevozom žita. FOTO: Zajem zaslona 

Po poročanju tujih medijev promet v Bosporski ožini ponovno poteka. Iz skupnega centra za poveljevanje in nadzor, ki skladno z dogovorom med Kijevom in Moskvo o izvozu žita čez Črno morje deluje v Istanbulu, so sporočili, da je ladja »obtičala med plovbo skozi ožino« in da so se bile turške oblasti nanjo primorane vkrcati.

V incidentu ni bil poškodovan nihče

Po navedbah očividcev je ladja nasedla približno 150 metrov od obale, v bližini živahne istanbulske četrti Bebek. Operacija njenega reševanja se je začela ob 23. uri po srednjeevropskem času, končala pa se je dobri dve uri kasneje. V incidentu ni bil poškodovan nihče, so sporočili iz urada istanbulskega guvernerja. 

Nalaganje
Nazaj na vrh