Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa se je za las izognila jedrski katastrofi, medtem ko Rusija kuri velike količine plina

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 26. 08. 2022 / 10:50
Oznake: Nemiri, Svet, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2022 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropa se je za las izognila jedrski katastrofi, medtem ko Rusija kuri velike količine plina
Največja jedrska elektrarna v Evropi je bila prvič v svoji zgodovini izključena iz državnega omrežja. FOTO: Wikipedia

Evropa se je za las izognila jedrski katastrofi, medtem ko Rusija kuri velike količine plina

Evropa je bila blizu jedrske nesreče, je po včerajšnji izključitvi jedrske elektrarne v Zaporožju, ki jo nadzorujejo Rusi, opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medtem ko se Evropa duši v težavah zaradi oskrbe z zemeljskim plinom, pa prihajajo vesti, da ga Rusija dobesedno pošilja v zrak.

Rusija je »Ukrajino in preostalo Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe,« je opozoril Zelenski. Kot je po poročanju tujih medijev dodal v četrtkovem rednem večernem nagovoru, je nuklearka lahko varno obratovala le zaradi rezervnega napajanja.

»Če se dizelski generatorji ne bi vklopili, če se avtomatika in naše osebje elektrarne ne bi odzvali po izpadu elektrike, bi se že ukvarjali s posledicami jedrske nesreče,« je dejal.

Jedrsko elektrarno Zaporožje so v četrtek odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, potem ko je požar poškodoval daljnovode, je sporočil ukrajinski operater Energoatom. Župan mesta Energodar je dejal, da v mestu niso imeli elektrike in vode, poročila pa so prihajala tudi iz mest Melitopol in Herson, ki sta pod rusko okupacijo. 

Kijev v spremembo ruskih in sovjetskih imen ulic

Mestne oblasti v Kijevu so se odločile za spremembo imen 95 ulic in trgov, ki so bili doslej poimenovani z ruskimi ali sovjetskimi imeni, je sporočil župan Vitalij Kličko. Kot je dejal, gre za pomemben korak pri »preprečevanju lažnivih manipulacij Rusije in poskusov reinterpretacije naše zgodovine«.

Ulicam v ukrajinski prestolnici, poimenovanim po ruskih pisateljih, kot so Aleksander Puškin, Lev Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev in Mihail Lermontov, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa spremenili imena. Vseh 95 ulic in trgov bo zdaj dobilo ukrajinska imena. Ena od njih bo poimenovana po ukrajinskem nacionalističnem bataljonu Azov, ki je postal del redne ukrajinske vojske.

Rusija dnevno sežiga za desetino milijonov evrov zemeljskega plina 

Medtem ko v Evropi stroški energentov skokovito naraščajo, Rusija sežiga velike količine zemeljskega plina. Po oceni strokovnjakov gre za plin, prvotno namenjen izvozu v Nemčijo. 

Analiza družbe Rystad Energy je pokazala, da ruska elektrarna v bližini meje s Finsko dnevno sežge okoli 4,34 milijona kubičnih metrov plina, vrednega približno 10 milijonov evrov, piše BBC

Strokovnjaki so prve informacije o ruskem sežigu pridobili od finskih državljanov, ki so na začetku poletja na obzorju uzrli velik plamen. Tudi raziskovalci so po juniju v okolici objekta opazili povečane ravni toplote.

Sežiganje plina v tovrstnih obratih je sicer običajna praksa, strokovnjake pa je v tokratnem primeru zmedel predvsem njegov obseg. »Še nikoli nisem videla, da bi tako gorelo v terminalu za utekočinjeni zemeljski plin,« je povedala strokovnjakinja za satelitske podatke z univerze Miami v Ohiu Jessica McCarty. »Čeprav natančni razlogi za sežiganje niso znani, so količine, emisije in lokacija plamena jasen opomin glede razsežnosti prevlade Rusije na evropskih energetskih trgih,« je poudaril Sindre Knutsson iz Rystad Energy.

Odkar so zahodne države po začetku napada na Ukrajino zoper Rusijo uvedle številne sankcije, je Moskva že večkrat zmanjšala dobavo plina Evropi, ki pa je kljub številnim aktivnostim za diverzifikacijo virov še naprej močno odvisna od ruske dobave. 

Lokacija Severnega toka 1. FOTO: Wikipedia 

Znanstveniki so medtem zaskrbljeni tudi zaradi velikih količin ogljikovega dioksida, ki nastajajo kot posledica sežiga, saj bi te lahko pospešile taljenje arktičnega ledu.

Nalaganje
Nazaj na vrh