Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski svari pred sojenjem ukrajinskim vojakom

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 22. 08. 2022 / 11:57
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2022 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski svari pred sojenjem ukrajinskim vojakom
Vrstijo se opozorila pred spopadi v okolici jedrske elektrarne. FOTO: FB Volodimir Zelenski

Zelenski svari pred sojenjem ukrajinskim vojakom

Ukrajina bo v sredo obeležila dan neodvisnosti, obenem pa bo minilo tudi šest mesecev od začetka ruske invazije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem posvaril, da bi se lahko Rusija v sredo odločila za provokativen korak in začela sojenje ukrajinskim vojakom, zajetim med obleganjem Mariupolja. V tem primeru pogajanja ne bodo mogoča, je posvaril.

»Če bo prišlo do tega podlega sojenja, če bodo naši ljudje privedeni v to okolje v nasprotju z vsemi sporazumi, vsemi mednarodnimi pravili, bo prišlo do zlorab. To pa bo meja, za katero pogajanja ne bodo mogoča,« je v nedeljo poudaril Zelenski. Že v soboto je predsednik opozoril, da bi Rusija v prihajajočih dneh lahko poskusila storiti »nekaj posebej krutega«. 

»Eden ključnih ciljev sovražnika je, da nas poniža ter seje strah in konflikte,« je dejal in dodal, da morajo biti dovolj močni, da se oprejo provokacijam.


Predsednikov svetovalec Mihajlo Podoljak pa je opozoril, da bi lahko Rusija v prihodnjih dneh okrepila bombardiranje. »Rusija je arhaična država, ki svoja dejanja povezuje z določenimi datumi. Sovražijo nas in poskušali bodo povečati število bombardiranj naših mest, vključno s Kijevom,« je še dodal Podoljak. 

V Kijevu prepoved javnih zborovanj, uvedli tudi policijsko uro 

Na dan ukrajinske neodvisnosti, 24. avgusta, bo minilo tudi šest mesecev, odkar je Rusija napadla nekdanjo sovjetsko republiko v uničujoči vojni, ki je zahtevala na tisoče življenj. Med drugim pa so v Kijevu zaradi nepredvidljivih razmer že razglasili prepoved javnih zborovanj, ki bo v veljavi do četrtka, oblasti v Harkovu pa bodo od torka do petka uvedle policijsko uro. 

Zelenski odlikoval več rojakov za posebne zasluge

V luči tega je Zelenski v nedeljo odlikoval več rojakov za posebne zasluge. Red »nacionalna legenda Ukrajine« je med drugim prejel nogometaš Andrij Ševčenko, ki je s svojo slavo pomagal Ukrajini. Med odlikovanci pa je denimo tudi sprevodnik, ki je pomagal pri evakuaciji ljudi s posebej ogroženih območij in čigar žena je bila med enim od potovanj ubita. Odlikovanja so bila prvič podeljena lani in so namenjena priznanju za izjemne zasluge pri razvoju Ukrajine, ki se že od konca februarja upira ruski agresiji. Letos so nagrado prejeli tudi gasilec, zdravniški par, učitelj, pevec in prostovoljec, ki podpira ukrajinsko vojsko, navaja STA.  

Pozivi k zadržanosti v spopadih okoli nuklearke

Voditelji Nemčije, Francije, Velike Britanije in ZDA so včeraj po telekonferenci pozvali tako Ukrajino kot Rusijo k zadržanosti v spopadih v okolici nuklearke Zaporožje. Obljubili so, da bodo še naprej podpirali Ukrajino v boju proti ruski agresiji. Pozvali so tudi k čimprejšnjemu obisku neodvisne skupine inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v največji jedrski elektrarni v Evropi, je sporočil tiskovni predstavnik nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Svet se boji jedrske nesreče

Ukrajinsko nuklearko v Zaporožju zasedajo ruske sile, na območju pa že več dni prihaja do obstreljevanja, za kar vsaka stran krivi drugo. Svet pa se medtem boji jedrske nesreče. Iz Elizejske palače so sicer v petek sporočili, da je ruski predsednik Vladimir Putin pristal na obisk inšpektorjev IAEA v Zaporožju. Ruska stran naj bi potrdila tudi pripravljenost, da inšpektorjem IAEA zagotovi potrebno pomoč.

Nemški kancler Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski premier Boris Johnson in ameriški predsednik Joe Biden so se med drugim dogovorili, da bodo »še naprej podpirali Ukrajino pri njeni obrambi proti ruski agresiji«.

Nalaganje
Nazaj na vrh