Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski: »Prestati bo treba še veliko, tudi veliko bolečine«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 08. 2022 / 09:50
Oznake: Ukrepi, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2022 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski: »Prestati bo treba še veliko, tudi veliko bolečine«
Plameni kot posledica spopadov v regiji Doneck. FOTO: Twitter

Zelenski: »Prestati bo treba še veliko, tudi veliko bolečine«

Medtem ko se spopadi ruskih in ukrajinskih oboroženih sil v različnih delih Ukrajine nadaljujejo, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na družbenem omrežju Facebook zapisal, da se pripravljajo na nov teden, v katerem bodo med drugim obeležili dan zastave in samostojnosti. Tuji mediji pa poročajo, da je v ekploziji blizu Moskve umrla novinarka Darija Dugina, ki je bila zaradi širjenja dezinformacij o vojni v Ukrajini podvržena sankcijam s strani Velike Britanije. Njej oče Aleksander Dugin je sicer tesen Putinov zaveznik.

Na avtocesti blizu Moskve je umrla hčerka tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Darja Dugina je umrla, potem ko je njen avto eksplodiral, medtem ko se je vozila domov, je sporočil ruski preiskovalni odbor. Po mnenju poznavalcev je bila tarča njen oče, ruski filozof Aleksander Dugin, znan kot »Putinovi možgani«, poroča britanski BBC. Dugin naj bi se peljal v drugem avtomobilu.

Pomemben teden za Ukrajino

Ruska agresija na Ukrajino se je začela 24. februarja. V sredo, 24. avgusta, ko Ukrajina obeležuje dan neodvisnosti, bo torej minilo natanko pol leta od začetka vstopa ruskih sil na ozemlje vzhodne sosede.

Zelenski je v nagovoru opozoril, da bi Rusi lahko ta dan izkoristili za še posebej surove napade. »Aktivno se pripravljamo na nov teden, ki je zelo pomemben za vse nas, za našo državo. Dan naše zastave, dan naše samostojnosti je pred nami. Pred nami je komemoracija veteranom vojne za svobodo Ukrajine. Pred nami je Krimska ploščad. Letos je res nekaj posebnega. Letos je v zraku Krima dobesedno čutiti, da je tamkajšnja okupacija začasna, Ukrajina pa se vrača.«


»Prestati bo treba še veliko bolečine«

Zelenski je napovedal, da se bo treba za zmago Ukrajine še boriti: »Še veliko moramo narediti, še moramo vztrajati in prestati, žal, veliko bolečine. Toda Ukrajinci so lahko upravičeno ponosni nase, na svojo državo in svoje junake. Ostanimo skupaj! Pomagajmo drug drugemu! Obnovimo porušeno! Borimo se za vse naše ljudi. Verjemite vase in v Ukrajino!«

Protiukrepi na morebitno prepoved vstopa ruskim turistom v EU 

Po navedbah tujih medijev je ruski obrambni minister Sergej Šojgu napovedal, da se bo Rusija na načrte Evropske unije, ki razmišlja, da bi ruskim državljanom prenehala izdajati turistične vizume, odzvala z enakim ukrepom in bo prenehala izdajati vizume evropskim turistom. Ta razmišljanja je ocenil za nacistično politiko.


Nalaganje
Nazaj na vrh