Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: Putin pristal na prihod delegacije IAEA v Zaporožje

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 19. 08. 2022 / 16:56
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2022 / 18:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: Putin pristal na prihod delegacije IAEA v Zaporožje
Ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron (arhivski posnetek). FOTO: kremlin.ru/Wikipedia

Ukrajina: Putin pristal na prihod delegacije IAEA v Zaporožje

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pristal, da Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) napoti svojo misijo v ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil.

Vest so po navedbah STA posredovali iz Elizejske palače, medtem ko so iz Kremlja sporočili, da sta predsednika v pogovoru izpostavila pomen »čimprejšnje napotitve misije IAEA v jedrsko elektrarno v Zaporožju, da bi ugotovila dejanske razmere«. Ruska stran je potrdila pripravljenost, da inšpektorjem IAEA zagotovi potrebno pomoč.

Francoski predsednik je podprl čimprejšnjo napotitev misije strokovnjakov IAEA v centralo pod pogoji, za katere se bodo dogovorili Ukrajina in Združeni narodi.

Macron naj bi Putinu znova izrazil zaskrbljenost ob tveganjih, ki jih za splošno in jedrsko varnost predstavljajo razmere v Zaporožju, ter v pogovoru podprl čimprejšnjo napotitev misije strokovnjakov IAEA v centralo pod pogoji, za katere se bodo dogovorili Ukrajina in Združeni narodi.

Putin se je strinjal z napotitvijo misije in navedenimi rešitvami, predsednika pa bosta po navedbah iz Elizejske palače o vprašanju znova govorila v prihodnjih dneh, še preden se misija odpravi v Zaporožje.

Današnji telefonski pogovor med Macronom in Putinom je bil njun prvi po tristranskem srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom 28. maja letos.

Kot poročajo mediji, je francoski predsednik poklical ruskega, to pa je bil njun prvi pogovor po tristranskem srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom 28. maja letos.

Nalaganje
Nazaj na vrh