Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Guterres v Istanbulu pozval k nemotenemu izvozu ruskega žita in gnojil

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 08. 2022 / 18:53
Oznake: Svet, Vojna
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2022 / 19:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Guterres v Istanbulu pozval k nemotenemu izvozu ruskega žita in gnojil
Guterres v Istanbulu med obiskom centra za izvoz žita. FOTO: Twitter Združeni narodi

Guterres v Istanbulu pozval k nemotenemu izvozu ruskega žita in gnojil

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes obiskal center za usklajevanje ukrajinskega izvoza, ki je bil ustanovljen v okviru dogovora med Rusijo, Ukrajino, Turčijo in Združenimi narodi, namenjen pa je usklajevanju izvoza žita z območja ob Črnem morju.

Guterres je ob tem poudaril, da morajo ruska gnojila, žito in kmetijski proizvodi neovirano priti do svetovnih trgov, sicer bi lahko že prihodnje leto izbruhnila svetovna prehranska kriza.

Hrana namenjena v Afriko

Gutteres je pred današnjim obiskom v centru obiskal ladjo, ki so jo najeli Združeni narodi za prevoz ukrajinskega žita in leži južno od Istanbula v Marmarskem morju, njen končni cilj pa je Afriški rog, kjer močno primanjkuje hrane. Kot je zapisal na Twitterju, je v Istanbulu z velikimi čustvi gledal plovilo Brave Commander, »ki prevaža prepotrebne prehrambene izdelke iz Ukrajine na Afriški rog. To je ogromen prispevek k zagotavljanju, da otroci, ženske in moški ne umirajo od lakote.«

Zmanjšan izvoz hrane in gnojil iz Rusije

Guterres je dejal, da je bilo po sklenitvi sporazuma med Ukrajino in Rusijo prejšnji mesec, pri katerem sta posredovala Turčija in ZN, iz pristanišč Odesa, Črnomorsk in Pivdenji ob Črnem morju izvoženih več kot 650.000 ton hrane, poroča RTV SLO.

»To, kar vidimo v Carigradu in Odesi, je sicer le vidnejši del rešitve. Drugi del tega dogovora je neoviran dostop do svetovnih trgov za rusko hrano in gnojila,« je poudaril Guterres. Kljub temu, da hrana in gnojila niso predmet sankcij, je prišlo do očitnega zmanjšanja izvoza teh ruskih dobrin, je opozoril.



Nalaganje
Nazaj na vrh