Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: iz tamkajšnjih pristanišč izplule še štiri ladje z žitom

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 07. 08. 2022 / 11:27
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2022 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: iz tamkajšnjih pristanišč izplule še štiri ladje z žitom
Ladje so izplule iz pristanišč Odesa in Črnomorsk po varnem pomorskem koridorju. FOTO: Vatican Media (Fotografija je ilustrativna.)

Ukrajina: iz tamkajšnjih pristanišč izplule še štiri ladje z žitom

Iz ukrajinskih pristanišč so danes izplule še štiri ladje, natovorjene s koruzo in sončničnim oljem: namenjene so v Turčijo, Italijo in na Kitajsko, trenutno pa so na poti v Carigrad, kjer jih bodo pregledali.

Ladje so izplule iz pristanišč Odesa in Črnomorsk po varnem pomorskem koridorju in bodo plule skozi Bosporsko ožino, poroča britanski BBC. Po opravljenih pregledih naj bi dve pristali v Turčiji, drugi dve pa bosta plovbo nadaljevali proti Italiji in Kitajski.

Rusija se je v skladu z dogovorom med Turčijo in Združenimi narodi strinjala, da ne bo napadala tranzitnih ladij.

V skladu z dogovorom, ki sta ga prejšnji mesec sklenili Turčija in Združeni narodi, se je Rusija strinjala, da ne bo napadala tranzitnih ladij, Ukrajina pa je dejala, da bo plovila vodila skozi minirane vode. Dogovor naj bi trajal 120 dni, lahko pa se podaljša, če se s tem strinjata obe strani.

FOTO: Vatican Media

Ena prazna ladja je medtem dobila dovoljenje za plovbo do Ukrajine, kjer bodo naložili nov tovor za izvoz. Po besedah ukrajinskih predstavnikov je to jasen znak, da je izvoz žita varen, zato pozivajo ladjarske družbe, naj se vrnejo v državo.

Iz Ukrajine je doslej izplulo skupno osem tovornih ladij.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem običajnem nagovoru sinoči pozdravil vnovičen izvoz žita, vendar je opozoril, da varnostna tveganja še vedno ostajajo.

Kot spominjajo pri STA, je od sklenitve omenjenega dogovora o izvozu ukrajinskega žita konec julija iz Ukrajine doslej izplulo skupno osem tovornih ladij. Prva je v ponedeljek iz Odese izplula ladja Razoni, natovorjena s 26.000 tonami koruze, namenjena pa je bila v Libanon.

Nalaganje
Nazaj na vrh