Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: prva ladja z žitom zapustila tamkajšnje pristanišče?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 30. 06. 2022 / 18:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2022 / 20:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: prva ladja z žitom zapustila tamkajšnje pristanišče?
Iz proruske lokalne uprave niso navedli, kam je ladja namenjena. FOTO: Tatjana Splichal

Ukrajina: prva ladja z žitom zapustila tamkajšnje pristanišče?

Iz ukrajinskega pristanišča v mestu Berdjansk, ki ga trenutno nadzira Rusija, je danes odplula prva ladja s 7.000 tonami žita.

Novico so po navedbah STA sporočili iz proruske lokalne uprave, ob tem pa niso navedli, kam je ladja namenjena. Trgovski ladji naj bi varnost zagotavljale ruske bojne ladje. Pred tem je iz ukrajinskega pristanišča Mariupol minuli teden kot prva tuja ladja s tovorom odplula turška ladja Azov Concord, vendar ni znano, ali je prevažala ukrajinsko žito.

Zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč žita trenutno ni mogoče izvažati, kar je posledično močno poslabšalo lakoto in težave pri oskrbi s hrano v nekaterih delih sveta.

Ukrajina je ena najpomembnejših dobaviteljic žita in gnojil za številne revne države, predvsem v Afriki. Zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč žita trenutno ni mogoče izvažati, kar je posledično močno poslabšalo lakoto in težave pri oskrbi s hrano v nekaterih delih sveta.

Kijev: ruska vojska želi odrezati Lisičansk od oskrbovalnih linij

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo spopadi za nadzor nad strateško pomembnim mestom Lisičansk, ki ga ruske sile nameravajo odrezati od oskrbovalnih linij. Siloviti spopadi potekajo tudi v bližnjem naselju Vovčojarivka, cilj ruske vojske pa je prevzem nadzora nad tamkajšnjo naftno rafinerijo, poroča STA.

V rokah Ukrajine je v vzhodni regiji Lugansk ostalo le še mesto Lisičansk, vendar so se ruske sile prebile že do njegovega obrobja. Ukrajinske oblasti poskušajo evakuirati tamkajšnje prebivalce, saj je mesto v središču ruskih napadov, v njem pa je pod nenehnim obstreljevanjem ostalo približno 15.000 ljudi.

Putin: Rusija z vstopom Švedske in Finske v Nato nima težav

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je včeraj ob obisku Turkmenistana dejal, da Rusija nima težav z vstopom Švedske in Finske v zvezo Nato. Kljub temu je obsodil »imperialne ambicije Nata« in ga obtožil, da želi s sporom v Ukrajini uveljaviti svojo prevlado. Opozoril je, da se bo morala Rusija enakovredno in ustrezno odzvati, če bodo na Švedskem in Finskem nameščeni Natovi vojaški kontingenti in vojaška infrastruktura.

Ruski predsednik ne želi komentirati, koliko časa bodo še trajali spopadi v Ukrajini.

Putin je znova zatrdil, da »posebna vojaška operacija« Kremlja v Ukrajini poteka mirno, metodično in po načrtih, ter ponovil, da je glavni cilj invazije »osvoboditev« Donbasa, »zaščita« njegovih prebivalcev in ustvarjanje pogojev, ki bodo zagotovili varnost Rusije. Ruski predsednik vendarle ni želel komentirati, koliko časa bodo še trajali spopadi, saj se mu trenutno zdi napačno postavljati kakršne koli časovne roke.

Ruske oborožene sile zapustile Kačji otok

Rusija je danes tudi sporočila, da so se njene sile umaknile s Kačjega otoka v Črnem morju, ki so ga zasedle ob začetku invazije na Ukrajino. Po navedbah Moskve gre za »gesto dobre volje«, ki naj bi Ukrajini omogočila izvoz žita in kmetijskih pridelkov. Umik ruskih sil je potrdila tudi ukrajinska stran.

Moskva je še sporočila, kako »ta poteza kaže mednarodni skupnosti, da Rusija ne ovira prizadevanj Združenih narodov za organizacijo humanitarnega koridorja za prevoz kmetijskih pridelkov iz Ukrajine«, in opozorila, da je »žogica zdaj na strani Ukrajine«.

Ukrajina sicer Rusijo še vedno obtožuje kraje njenega žita, kar prispeva k svetovnemu pomanjkanju hrane, ki ga povzroča blokada izvoza žita in drugih kmetijskih pridelkov iz ukrajinskih pristanišč. Ruske oblasti pa vztrajajo, da so pripravljene sodelovati pri reševanju krize glede izvoza ukrajinskega žita, in za grozečo svetovno prehrambeno krizo obtožujejo Ukrajino, ki naj bi minirala svoja pristanišča.

Nalaganje
Nazaj na vrh