Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Današnje spominske slovesnosti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 30. 10. 2014 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Današnje spominske slovesnosti

Današnje spominske slovesnosti

Dan spomina na mrtve je tudi priložnost, da se spomnimo tudi tistih, ki so umrli, vendar jih nismo (osebno) poznali. Nanje se bomo spomnili že danes, 30. oktobra.

Praznik vseh svetih je tudi priložnost, da se spomnimo tudi tistih, ki so umrli, vendar jih nismo (osebno) poznali, kljub temu pa njihova usoda ne sme biti pozabljena. Nanje se bomo spomnili že danes, 30. oktobra, na raznih spominskih slovesnostih po Sloveniji. Osrednja žalna slovesnost bo v Ljubljani na Žalah.

V Ljubljani bodo ob 10.15 ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, državni sekretar notranjega ministrstva Boštjan Šefic, generalni direktor policije Stanislav Veniger, direktor uprave kriminalistične policije Marjan Fank, direktor uprave uniformirane policije Srečko Jarc in predsednik združenja Sever Tomaž Čas bodo položili venec k spominski plošči na ministrstvu za notranje zadeve. Ob 11.15 pa bo na Žalah osrednja žalna slovesnost ob spomeniku padlim v vojni za Slovenijo, kjer bodo položili vence. Slovesnosti se bodo udeležili tudi nekateri državni predstavniki, med njimi obrambni minister Janko Veber. Ob 12. uri maša v stari cerkvi na Žalah.

V Kranju bodo ob 9. uri položili vence k spomenikom Simona Jenka, Franceta Prešerna in bazoviških žrtev.
V Celju se bo osrednja žalna slovesnost začela ob 11. uri s polaganjem vencev (Stari pisker); ob 12. uri bo delegacija položila venec še na Teharju, ob 13. uri pa na grobnico Golovec.

Ob 12. uri bo žalna slovesnost v Mariboru ob spominskem obeležju žrtvam agresije JA na Slovenijo '91, sledi položitev venca pred spomenik Slavi Klavori v Parku mladih; ob 17.40 bo položitev venca ob Spomeniku borcev za severno mejo, ob 17.45 bo položitev venca k Spomeniku generala Maistra. Ob 17.15 pa bo ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ob kostnici žrtvam povojnih pobojev na pokopališču Dobrava položila venec. Dogodka se bo udeležil tudi državni sekretar Andrej Špenga. Ob 18. uri bosta položila venec še k spomeniku talcev v Ulici talcev, ministrica pa bo imela tudi nagovor.

Ob 12. uri se bo žalna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve začela na Ptuju. Na njej bo govornica zaslužna občanka Mestne občine Ptuj Rozalija Ojsteršek.
Istočasno se bodo preminulih spominjali v Slovenj Gradcu.

V Slovenski Bistrici se bo ob 13. uri predsednik DS Mitja Bervar udeležil polaganja vencev ob dnevu spomina na mrtve na mestu, kjer začasno hranijo posmrtne ostanke iz prikritega grobišča Brezno pri Konfinu; ob 13.30 pa se bo udeležil spominske slovesnosti pri grobnici na pokopališču v Slovenski Bistrici in zbrane nagovoril.  

Ob 18. uri bo žalna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve v Velenju. Na njej bo govornica poslanka DeSUS Marija Antonija Kovačič. Ob 19. uri pa bo slovesnost ob dnevu reformacije, na kateri bo zbrane nagovoril velenjski župan Bojan Kontič.


Povzeto po STA
 

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh