Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška mladina prejemnica ljubljanske občinske nagrade

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 09. 05. 2024 / 11:47
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2024 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliška mladina prejemnica ljubljanske občinske nagrade
Nagrado bodo danes prevzeli mladi sodelavci zavoda. FOTO: Katoliška mladina

Katoliška mladina prejemnica ljubljanske občinske nagrade

Mestni svet Mestne občine Ljubljana je med letošnje prejemnike občinskih nagrad uvrstil tudi Zavod Katoliška mladina. O nagradi smo se pogovarjali z direktorjem Katoliške mladine Matevžem Mehletom.

Zavod s pestro paleto dejavnosti

Med tistimi, ki so na slavnostni seji Mestnega sveta MOL ob prazniku Ljubljane, 9. maju, prejeli občinsko nagrado glavnega mesta Ljubljana za leto 2024, je tudi Zavod Katoliška mladina, skupnost mladih, ki podpira druge mlade pri hoji za Kristusom in jim pomaga pri iskanju poklicanosti. Zavod izvaja številne projekte, kot so Stična mladih, Svetovni dan mladih, poletni kampi, Plesi do enih, Večeri plus+, duhovni vikendi, Nikodemovi večeri, javna molitev rožnega venca in drugi.

V spodnji galeriji si oglejte utrinke z nekaterih dejavnosti Katoliške mladine:

Glavni krivec: taizejsko srečanje mladih

Za Matevža Mehleta, direktorja zavoda, nagrada ni bila presenečenje, saj so pri Katoliški mladini vedeli za nominacijo. Bili so celo »povabljeni, da pripravimo predstavitev Katoliške mladine«. Občinsko nagrado si je zavod zaslužil predvsem, ker je konec lanskega leta prav v Ljubljani pripravil in izvedel najbolj množično srečanje zadnjih let – taizejsko Evropsko srečanje mladih, velik mednarodni dogodek, katerega namen je mlade spodbuditi, da poglobijo svoje duhovno življenje in postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti.

Duhovnik Matevž Mehle je direktor Zavoda Katoliška mladina. FOTO: Tatjana Splichal

Organizatorjem je uspelo zagotoviti prenočišča več kot 5000 mladim iz 48 držav, vsa pri zasebnikih ali v župnijskih prostorih, saj celotna priprava Evropskega srečanja mladih temelji na prostovoljstvu. Z okrog 700 prostovoljci so organizirali vso prehrano, dejavnosti, skupne molitve v dvorani Stožice in silvestrovanja. Na vse to je kot predlagatelj Katoliške mladine za prejemnico nagrade opozoril Mestni odbor Nove Slovenije, krščanskih demokratov Ljubljana, katerega člani se trudijo, da to, kar kristjani dobrega prispevajo družbi, ne bi bilo tolikokrat spregledano.

Srečanje je prineslo mladostni veter

Nekaj mesecev po dogodku Mehle razmišlja, »da nam je Bog z Evropskim srečanjem mladih pripravil čudovito izkušnjo za vse mlade, ki so se ga udeležili. Izkusili so lahko povezovanje med različnimi narodi in različnimi krščanskimi skupnostmi, ki želijo skupaj hoditi za Kristusom. Hkrati se mi zdi, da je Evropsko srečanje mladih v mesto Ljubljana prineslo mladostni veter.«

Eno bolje pripravljenih srečanj

V utemeljitvi nagrade beremo tudi: »Taizejska srečanja so pripravljena vsako leto drugje, Ljubljana je eno od manjših mest gostiteljev. Po besedah mladih iz tujine, ki so se srečanja udeležili, in tudi redovnih bratov iz Taizeja, ki srečanja duhovno spremljajo, je bilo srečanje v Ljubljani eno bolje pripravljenih in prijetnih.«

Mehle dodaja: »Mladi so poročali, da so jih prebivalci Ljubljane in okolice zelo lepo sprejeli. Izkušnja povezanosti in odprtosti za goste je dala zagon za nadaljnjo gradnjo in odpiranje župnijskih občestev. Ena izmed pomembnih izkušenj je bilo tudi sodelovanje med mladimi in odraslimi na župnijah.«

Kaj jim nagrada pomeni?

Mehleta veseli, da so na občini opazili trud mnogih prostovoljcev in tudi delo, ki so ga (mimogrede) opravili za promocijo Ljubljane. Mladi od vsepovsod so namreč Ljubljano, ki so jo poimenovali »majhno mesto z velikim srcem«, doživeli kot zelo prijetno.

Hvaležni smo, da sta komisija in mesto Ljubljana prepoznala našo kvalitetno in dobro delo. (Matevž Mehle)

»Hvaležni smo, da sta komisija, ki podeljuje nagrade, in mesto Ljubljana prepoznala našo kvalitetno in dobro delo ter Evropsko srečanje mladih kot enega izmed dogodkov, ki je imel pomembno mesto v dogajanju v naši občini,« strne Mehle. Nagrado bo danes prevzela »ekipa štirih sodelavcev Katoliške mladine, ki so bili tesno povezani pri organizaciji in realizaciji projekta,« še sporoča direktor.

Pretekli katoliški prejemniki nagrad

Spomnimo, na predlog Mestnega odbora Nove Slovenije so plakete in nagrade mesta Ljubljana v zadnjih letih našle pot že do kar nekaj krščanskih imen. Leta 2021 je plaketo mesta Ljubljana prejelo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote za delo z brezdomci, predlani frančiškan p. Bogdan Rus za prostovoljno delo v času epidemije covida-19, lani pa frančiškan p. dr. Andraž Arko in ekipa sodelujočih pri filmu Plečnikov skriti biser in tudi Komorni zbor Megaron pod vodstvom Damijana Močnika.

Nagrade mesta Ljubljana pa so v zadnjih letih prejeli Društvo Salezijanski mladinski center (SMC) Rakovnik leta 2019, Zavod Župnije Trnovo – Dom Janeza Krstnika leta 2020 in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov leta 2021. Naziv častnega občana Ljubljane pa je leta 1998 prejel nadškof dr. Alojzij Šuštar.

Kupi v trgovini

Bog je mlad
Papeži
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh