Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes goduje mariborski nadškof Alojzij Cvikl [FOTO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 06. 2023 / 11:39
Oznake: God, Maša, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2023 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes goduje mariborski nadškof Alojzij Cvikl [FOTO]
Papež Frančišek je 14. marca 2015 imenoval Alojzija Cvikla za mariborskega nadškofa metropolita. FOTO: Štefka Klemen

Danes goduje mariborski nadškof Alojzij Cvikl [FOTO]

V slovenskih škofijah v teh dneh praznujejo duhovniške jubileje, mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa danes obhaja god, saj danes goduje sv. Alojzij Gonzaga, zavetnik katoliške mladine, ki izhaja iz plemiške družine Gonzaga.

Ob godu mariborskega nadškofa, ki je pred dvema dnevoma praznoval tudi rojstni dan, sta v tamkajšnji cerkvi sv. Alojzija na Glavnem trgu potekali molitev in sveta maša za nadškofa Alojzija Cvikla. Današnjemu godovnjaku čestitamo tudi v uredništvu Družine.

FOTO: Štefka Klemen

Kdo je Alojzij Gonzaga?

Današnji svetnik Alojzij Gonzaga izhaja iz plemiške družine, ki se je rodil 9. marca 1568 na gradu Castiglione blizu Gardskega jezera. Leta 1585, pri sedemnajstih letih je stopil v jezuitski noviciat v Rimu. Kot bogoslovec je stregel kužnim bolnikom in se pri tem tudi sam okužil. V Gospodu je zaspal v noči med 20. in 21. junijem 1591, ko je bil star triindvajset let. 14 let po smrti je bil prištet med blažene, za svetnika pa ga je razglasil papež Benedikt XIII. leta 1726. Tri leta pozneje je postal zavetnik mladine, posebej študentov.

1. 1. 2023 je ime Alojz je v Sloveniji nosilo 6.122 moških.

Še nekaj fotografij z današnje maše v Alojzijevi cerkvi v Mariboru si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji s. Štefke Klemen. 




Nalaganje
Nazaj na vrh