Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes goduje sv. Andrej, prvi od dvanajstih apostolov

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 30. 11. 2023 / 00:30
Oznake: Cerkev, God
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2023 / 12:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes goduje sv. Andrej, prvi od dvanajstih apostolov
Sv. Andreju je posvečenih 45 cerkva v Sloveniji. Župnijska cerkev sv. Andreja v Župniji Goriče pri Golniku. FOTO: Ivo Žajdela

Danes goduje sv. Andrej, prvi od dvanajstih apostolov

V Katoliški cerkvi 30. novembra obhajamo god sv. Andreja, apostola in mučenca. Bil je prvi od dvanajstih apostolov, ki je izhajal iz Betsajde ob Galilejskem jezeru. Po poklicu je bil ribič.

Apostol Andrej se je rodil okoli leta 6 pred Kr., umrl pa je 30. novembra okoli leta 60 po Kr. v Patrasu v Grčiji. Po krščanskem izročilu je bil starejši brat apostola Petra in prvi od učencev, ki jih je Jezus osebno poklical. Njegovo pravo ime (hebrejsko ali aramejsko) ni znano, Andrej pa je verjetno grški prevod njegovega imena ali njegov vzdevek (iz grškega Andreas, kar pomeni možati, ki izvira iz besede andros in pomeni mož, moški).

Obsojen na smrt na križu

Andrej je v evangelijih v času Jezusovega javnega delovanja omenjen na treh mestih, spominjajo pri SŠK, po Jezusovi smrti pa ga v Svetem pismu skorajda ne najdemo več. Na osnovi drugih zgodovinskih virov sklepajo, da je poučeval po Mali Aziji, v Grčiji in ob Črnem morju. Na stara leta je bil škof v grškem mestu Patras, kjer je med preganjanjem rimskega cesarja Nerona prišel pred sodišče (ok. leta 60 po Kr.). Po običaju je bil obsojen na smrt na križu, postavljenem v obliki črke X. Njegovo smrt omenja spis z naslovom Trpljenje (Passio), ki navaja, da so ga križali v grškem mestu Patras.

Sv. Andrej je bil križan. FOTO: Wikipedia

Njegove relikvije v Patrasu

Relikvije apostola Andreja so leta 357 iz Patrasa prenesli v Carigrad, med četrto križarsko vojno (1204) so jih prepeljali v Amalfi, od tam pa v Rim. Med tretjim zasedanjem drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965) je papež Pavel VI. leta 1964 relikvije sv. Andreja vrnil Grški pravoslavni Cerkvi. Od takrat jih hranijo v cerkvi sv. Andreja v Patrasu.

Sv. Andrej je zavetnik Grčije, Sicilije, Spodnje Avstrije, Romunije, Rusije, Škotske, Španije in Ukrajine, pa tudi ribičev in trgovcev z ribami, mesarjev, rudarjev, vrvarjev in nosačev vode.

Lik apostola Andreja lahko podrobneje spoznate tudi v seriji The Chosen oz. v slovenskem prevodu »Izvoljeni«. Poglejte spodnji video.

Imeni Andrej in Andreja

1. januarja 2023 je ime Andrej nosilo 16.309 moških prebivalcev Slovenije in je po pogostnosti med moškimi imeni na 4. mestu. Slovenk z imenom Andreja pa je bilo ob začetku leta 9215. Po pogostnosti med ženskimi imeni je na 10. mestu.

Nalaganje
Nazaj na vrh