Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalna maša ob 80-letnici življenja škofa Andreja Glavana

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 14. 10. 2023 / 13:19
Oznake: Cerkev, Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2023 / 15:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahvalna maša ob 80-letnici življenja škofa Andreja Glavana
Andrej Glavan se je visokega življenjskega jubileja 80-tih let veselil v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu. FOTO: Jože Potrpin

Zahvalna maša ob 80-letnici življenja škofa Andreja Glavana

V novomeški stolnici so v soboto, 14. oktobra, obhajali zahvalno mašo Andreja Glavana ob 80-letnici njegovega življenja. Ob okroglem jubileju se je pri maši zahvalil Bogu za dar življenja.

Msgr. Andrej Glavan se je rodil 14. oktobra 1943 v župniji Soteska pri Dolenjskih Toplicah. Kot študent je sodeloval v mnogih cerkvenih pevskih zborih in pomagal pri ustanovitvi uspešnega zbora sv. Cecilije v Ljubljani. Kmalu se je pridružil gibanju Fokolarov ali Marijinemu delu. Papež Benedikt XVI. je msgr. Glavana 7. aprila 2006 imenoval na prvega škofa novoustanovljene novomeške škofije, Slovensko škofovsko konferenco pa je vodil od 31. julija 2013 do 23. marca 2017. 

Andrej Glavan. FOTO: Jože Potrpin 

Škof Saje: »Iskal si najboljše za Cerkev in družbo«

Pri zahvalni maši so se zbrali številni duhovniki, redovnice, pevci, bogoslužni sodelavci in številni drugi, ki so se skupaj z Andrejem veselili in obeležili visok življenjski jubilej. 

FOTO: Jože Potrpin 

Škof Andrej Saje se je v imenu Slovenske škofovske konference zahvali za vse njegovo delo v škofiji in ob tem zbrane spomnil, da je Andrej Glavan 1. septembra 2014 blagoslovil osnovno šolo Alojzija Šuštarja, ki je eden najuspešnejših projektov Cerkve na Slovenskem. »Pozval si jih, naj bodo trden zgled otrokom, in jih vzgajajo z znanjem, besedo in z zgledom. Povabil si jih tudi, naj imajo jasno vizijo in mlade peljejo po začrtani poti,« je ob zahvali maši povedal novomeški škof in predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje.  

Novomeški škof Andrej Saje. FOTO: Jože Potrpin 

Tudi novomeška škofija si je prizadevala jasno vizijo, čeprav ni bilo pogojev za ustanovitev lastne katoliške šole. »Iskal si najboljše za Cerkev in družbo. Z Božjo pomočjo in sodelovanjem mnogih si si prizadeval kot apostol Andrej še druge pripeljati h Gospodu, pa naj si bo to pri delu za nove duhovne poklice ali pri skrbi za povezovanje z duhovniki in obiskovanje župnij,« je povedal Andrej Saje. 

V priponki prilagamo celoten nagovor Andreja Sajeta. 

Hvala, da si oral ledino in postavil temelje naše, novomeške škofije.odt

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh