Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes odprtje razstave o slovenskem misijonarju Hallersteinu

Za vas pišejo:
K. C., Spletno uredništvo
Objava: 26. 04. 2023 / 09:18
Oznake: Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2023 / 09:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes odprtje razstave o slovenskem misijonarju Hallersteinu

Danes odprtje razstave o slovenskem misijonarju Hallersteinu

V Arhivu Republike Slovenije danes odpirajo razstavo, posvečeno slovenskemu misijonarju, matematiku in astronomu Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu. Z njo bodo obeležili 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Ljudsko republiko Kitajsko in Republiko Slovenijo ter 320. obletnico rojstva Hallersteina. Več o današnjem dogodku bomo poročali v nadaljevanju dneva.

Ferdinand Avguštin Hallerstein se je rodil leta 1703 v plemiški družini. Leta 1721 je vstopil v jezuitski red na Dunaju. Izobraževal se je na Dunaju in v Gradcu, zanimali pa sta ga predvsem matematika in astronomija. Osem let je čakal na odobritev prošnje za misijon, še prej pa se je v Judenburgu pripravljal na redovništvo in vodil Kongregacijo smrtnega boja v Temišvarju.

Odprtje razstave bo 26. aprila 2023 ob 10. uri v prostorih Arhiva Republike Slovenije – v Gruberjevi palači na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

V portugalski koloniji Goa se je leta 1736 slovesno zaobljubil jezuitskemu redu, nato pa odpotoval na misijon na Kitajsko, najprej v Macao, nato na kitajski dvor v Peking, kjer je deloval v astronomskem in matematičnem oddelku. Leta 1746 je postal predstojnik oddelka in mandarin 5. stopnje. Sodeloval je s predstavniki ruske akademije v Peterburgu, ki so ga leta šestdesetih letih 18. stoletja sprejeli kot častnega člana, londonsko Kraljevo družbo, Cesarskim astronomskim observatorijem na Dunaju in akademijo v Parizu.

Med drugim je izboljšal kitajski koledar, določil koordinate Pekinga in število prebivalcev Kitajske.

Hallerstein je umrl 29. oktobra leta 1774, le dva tedna, preden je bil jezuitski red na Kitajskem ukinjen. Pri njegovi prenovi je pomagal tudi slovenski jezuit Gabrijel Gruber, ki se je zgledoval prav po Hallersteinu.

Njegovo delo ni ostalo neopazno, njegovo ime pa je za vedno zapisano »v zvezdah«, saj so po njem poimenovali asteroid 15071 Hallerstein, ki so ga leta 1999 odkrili astronomi z Observatorija Črni Vrh.


Nalaganje
Nazaj na vrh