Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes potekata akciji Dan za spremembe in Pomladimo gozdove

Za vas piše:
P. G.
Objava: 06. 04. 2024 / 09:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2024 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes potekata akciji Dan za spremembe in Pomladimo gozdove
FOTO: FB Slovenski državni gozdovi

Danes potekata akciji Dan za spremembe in Pomladimo gozdove

Ste že srečali prostovoljce? Danes lahko po Sloveniji opazimo skupinice ljudi, ki prizadevno čistijo okolico, sadijo rože ali drevesa in počnejo še vrsto zanimivih stvari. Potekata namreč akciji Dan za spremembe in Pomladimo gozdove.

Dan za spremembe

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki jo Slovenska filantropija izvaja z željo po spodbujanju aktivnega odziva na potrebe skupnosti, danes teče že 15. leto. Organiziranih je več kot 160 prostovoljskih aktivnosti, kot so čiščenje, vrtnarjenje in učenje tujih jezikov.


Danes se lahko prav vsak preizkusi kot prostovoljec. Za letošnjo akcijo so izbrali slogan »Najbolj zlata je prostovoljska lopata«, s katerim želijo spomniti na lanske poplave in moč solidarnostne akcije. Kot je pred začetkom akcije dejal direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar, je v času individualizma in različnih kriz prostovoljstvo toliko pomembnejše, saj pomaga graditi bolj povezane, solidarne in odporne skupnosti, ki so pripravljene na izzive sodobnega časa.

V času individualizma in različnih kriz je prostovoljstvo toliko pomembnejše.

Aktivnosti v okviru akcije danes potekajo v več kot 70 krajih po Sloveniji. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Aktivnih je več kot 525 organizacij in več kot 5700 prostovoljcev. Prevladujejo čistilne akcije, sledijo medgeneracijske aktivnosti in še marsikaj. V mestnem jedru Slovenj Gradca sadijo nova drevesa, kjer so se že posajena posušila, v Novem mestu so sprehajalci deležni prijetnih presenečenj za lepši dan, v Dekanih urejajo okolico šole … Morda pa prostovoljce kje srečate tudi vi.

Pomladimo gozdove

V organizaciji družbe Slovenski državni gozdovi pa danes poteka peta vseslovenska prostovoljska akcija sadnje dreves Pomladimo gozdove 2024. Njen namen je osveščati javnost o pomenu ohranitve gozdov in narave. Drevesa danes sadi skoraj 1000 prostovoljcev, med njimi tudi slovenski skavti.


Približno 10.000 sadik bodo posadili na petih lokacijah: na Kočevskem v bližini vasi Onek, na Predmeji v Trnovskem gozdu, v Lovrencu na Pohorju, Velenju in ob Bohinjskem jezeru. Na deloviščih so udeležence pričakali gozdarji Slovenskih državnih gozdov in Zavoda za gozdove Slovenije, ki demonstrirajo pravilno sajenje dreves in nudijo strokovno pomoč.


Udeleženci akcije drevesa sadijo na gozdnih površinah, ki jih je v zadnjih letih prizadel vetrolom in so bile poškodovane tudi zaradi napadov podlubnikov, so sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi. Izjema je lokacija v Lovrencu na Pohorju, kjer gre za sajenje dreves v okviru študijskega objekta, kjer proučujejo nove nabore zaščitnih gozdnogojitvenih ukrepov za zaščito mladja pred objedanjem rastlinojede divjadi.

Nalaganje
Nazaj na vrh