Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes predviden začetek reševanja petih ujetih v Križni jami

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 01. 2024 / 06:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes predviden začetek reševanja petih ujetih v Križni jami
Doslej sta se do ujetih prebili dve ekipi potapljačev in jih oskrbeli z najnujnejšim. FOTO: FB Jamarska reševalna služba

Danes predviden začetek reševanja petih ujetih v Križni jami

V Križni jami pri Cerknici bo ob nadaljnjem nižanju vodne gladine predvidoma danes stekla reševalna akcija petih ljudi, ki so v jamskem rovu, približno 2,1 kilometra od vhoda v jamo, zaradi visokega vodostaja ujeti že od sobote popoldne. V nedeljo proti večeru se je vodostaj sicer začel zniževati, dokončno odločitev glede reševanja pa naj bi sprejeli danes po preučitvi razmer.


Kaj se je zgodilo? Tričlanska družina se je z dvema vodnikoma na komercialni ogled jame odpravila v soboto okoli 8. ure v okviru Društva ljubiteljev Križne jame, a se zaradi dviga gladine vode, ki jim je zaprla pot proti površju, ni mogla vrniti do predvidene 15. ure. Že v soboto popoldne je stekla reševalna akcija, doslej sta se do ujetih prebili dve ekipi potapljačev in jih oskrbeli z najnujnejšim.

Stanje ujetih je stabilno

Peterica ujetih, ki se je sprva sama oskrbela z lastnimi zalogami hrane in pijače, je sicer nepoškodovana in na varnem v ogrevanem bivaku na skalni polici kakih deset metrov nad vodo; ima hrano, topla oblačila in gorilnike, njeno stanje pa je po zadnjih poročilih jamarsko-potapljaške ekipe, ki se je v nedeljo zvečer vrnila iz jame, stabilno, je poročala STA.

Močan tok, a upad gladine vode

Reševalci so ponoči dežurali pred vhodom v Križno jamo, danes okrog 9. ure pa se bo v jamo vnovič odpravila ekipa jamarskih potapljačev, ki bo ocenila višino vodne gladine in možnosti za varno rešitev ujete skupine. V nedeljo zvečer je bil namreč vodni tok še vedno močan, je pa začela upadati gladina vode. Natančen opis okoliščin in potek reševanja je TUKAJ.


Predvidoma danes popoldne

Po predvidevanjih naj bi do danes dopoldne voda toliko upadla, da bi jih lahko popoldne varno spravili iz jame, je po vrnitvi druge ekipe potapljačev iz jame za STA povedal tehnični vodja intervencije Luka Zalokar. Ekipa jamarskih potapljačev je proti ujetim krenila v nedeljo okoli 14. ure in se iz jame vrnila okrog 21.30.

Na varnem v bivaku

Tričlanska družina in vodnika, ki na ustreznejše razmere za izhod iz jame čakajo na suhem, imajo v delu jame, imenovanem Križna gora (kjer so popolnoma na varnem tudi v primeru ponovnega naraščanja vode), postavljen bivak, tehnični potapljači pa so jim dostavili hrano, potrebna zdravila, gorilnike in specialna suha topla oblačila za ujete osebe.

Dobro psihofizično stanje ujetih

»Psihofizično stanje ujetih je še vedno zelo dobro in stabilno, so na toplem v bivaku in ustrezno preskrbljeni z zalogami hrane, pijače in grelnih pripomočkov. Voda je začela počasi upadati in upamo, da se do jutra razmere izboljšajo do tolikšne mere, da lahko v ponedeljek steče reševanje ujetih oseb,« so v nedeljo zvečer zapisali v Jamarski reševalni službi.

V nedeljo zvečer je bil vodni tok še vedno močan, je pa začela upadati gladina vode. FOTO: FB Jamarska reševalna služba

V stalnem stiku z ARSO in ZRC SAZU

Vodja Jamarske reševalne službe in tudi intervencije Walter Zakrajšek je že v nedeljo čez dan pojasnil, da imajo pripravljene različne scenarije za reševanje, hkrati pa dodal, da je štab reševanja v stalnem kontaktu z ARSO in Inštitutom za raziskovanje krasa ZRC SAZU ter vseskozi spremlja vremenske razmere in spremembe vodostaja – ti podatki so bistveni za načrtovanje varnega reševanja.

O Križni jami

Križna jama je sicer svetovno znana neokrnjena kraška vodna jama, katere posebnosti so številna podzemna jezera s sigastimi pregradami, izjemno najdišče kosti jamskih medvedov in naravna ohranjenost. V njej ni elektrike in betonskih poti, za ogled obiskovalci dobijo škornje in prenosno električno svetilko. Obiskovalci del poti po jami prehodijo, del pa se zapeljejo s čolnom.

Po pestrosti četrta na svetu

Jama je domovanje številnih pravih jamskih živali (stonog, rakcev …) in živali, ki jo le obiskujejo (polhov, netopirjev, sov, kun …). V njej je bilo doslej odkritih kar 60 podzemnih živalskih vrst, kar jo po pestrosti uvršča celo na 4. mesto na svetu. Jezer, čez katere se da v Križni jami prepeljati s čolnom, je 22, vključujoč še manjša jezerca iz Blatnega rova pa je v jami skupno 45 jezer.

Nalaganje
Nazaj na vrh