Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes uradni konec epidemije

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 06. 2021 / 13:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 21:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes uradni konec epidemije

Danes uradni konec epidemije

Včeraj so med 2330 PCR-testi potrdili 112 okužb.

Po skoraj osmih mesecih se v Sloveniji danes izteka epidemija. FOTO: Shutterstock.


Slovenska vlada je lani 19. oktobra razglasila epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 po vsej državi, z današnjim dnem pa se ta izteka. Preklic epidemije ni potreben, saj razglasitev preneha z iztekom veljavnosti odloka. Še vedno pa v veljavi ostajajo nekateri ukrepi, da bi čim bolj varno preživeli poletni čas.

Število okužb v zadnjih tedna pada

Z današnjim dnem se izteka epidemija, je na današnji novinarski konferenci dejala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša. Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 2330 PCR-testov in 39.801 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 112 novih okužb, kar je 4,8 odstotka vseh izvidov, teden nazaj je znašal 7,2 odstotka. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 132 okužb.


Zdravstveni sektor je v času epidemije odigral ključno vlogo. FOTO: Tatjana Splichal.

Kot je pojasnil državni sekretar z zdravstvenega ministrstva Franc Vindišar, je epidemiološka situacija v Sloveniji ugodna, za kar so zaslužni vsi, ki so upoštevali ukrepe, se cepili, predvsem pa ravnali odgovorno. »Velika zahvala gre primarni zdravstveni ravni, ki te dni izvaja cepljenje. Svetovalna skupina bo še naprej tedensko ocenjevala potrebnost posameznih ukrepov, večjih sproščanj se ne nadejamo. Vsi sprejeti odloki ostajajo v veljavi, med drugim, med drugim tako imenovani sistem PCT – "preboleli, cepljeni in testirani".

V Sloveniji je trenutno na voljo dovolj cepiva, da se lahko cepi vsak, ki se zato odloči. Cepilni centri odpirajo svoja vrata, da se lahko ljudje cepijo, četudi niso naročeni. Za nami je težko leto in pol. Epidemija nas je postavila pred marsikatero preizkušnjo. S sodelovanjem in solidarnostjo smo zmogli, vendar še nismo pretekli ciljne črte,« je dejal Vindišar.

Razmere v socialnovarstvenih zavodih izrazito boljše

Kot je poudarila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je bila v zadnjem tednu zaznana okužba le pri enem stanovalcu v vseh domovih in pri dveh zaposlenih. V veljavi ostajajo številni ukrepi, s katerimi bodo še naprej pomagali socialnovarstvenim zavodom. Tako bo ministrstvo tudi v prihodnje zagotavljalo sredstva za dodatne zaposlitve. Domove in ostale zavode so namreč močno okrepili. Zaposleni bodo še naprej upravičeni do dodatka za delo v sili in rdeči coni, če jih bo potrebno vzpostaviti. Prav tako bodo zagotovljena sredstva za začasno razporejanje zaposlenih. Do konca leta velja tudi ukrep financiranja varovalne opreme ter dezinfekcije. Do konca 2021 velja še ukrep kritja stroškov vzpostavitve rdeče cone v socialnovarstvenih zavodih, izpad dohodkov zaradi nezasedenosti kapacitet ter povračilo oskrbnine zaradi umika v domačo oskrbo.


Nekateri ključni ukrepi na področju dela veljajo do konca junija. FOTO: Pexels.

Brezposelnih manj kot 73.000 oseb

Med ključnimi ukrepi, ki so jih na ministrstvu pripravili za zaposlene in v gospodarstvu, so bili tudi ukrepi na trgu dela. Med njimi je na pogoj razglašene epidemije vezan le ukrep začasnega denarnega nadomestila za brezposelnost. Ostali ukrepi veljajo neodvisno od razglasitve epidemije do skrajnih rokov. Ključni ukrepi, med temi so čakanje na delo, skrajšani delovni čas, nadomestilo za čas karantene in višje sile, subvencija minimalne plače, veljajo do 30. junija 2021. Ribičeva je poudarila, da bodo razmere na trgu dela še naprej spremljali in po potrebi sprejemali ukrepe. »Podatki na trgu dela kažejo, da so bili sprejeti vladni ukrepi učinkoviti in so dosegli svoj namen. Včeraj je bilo med brezposelnimi osebami manj kot 73.000 oseb, kar pomeni 5.000 brezposelnih manj kot v mesecu pred začetkom prve razglašene epidemije.«


Z drugim odmerkom je v Slovenji ta čas cepljenih slabih 552.000 ljudi. FOTO: Tatjana Splichal.

Krek: Ključno je cepljenje

V Sloveniji je bilo doslej s prvim odmerkom cepljenih slabih 770 tisoč starejših od 18 let, z drugim pa slabih 552 tisoč ljudi starejših od 18 let, koronavirus pa je po uradnih podatkih prebolelo slabih 250 tisoč Slovenk in Slovencev. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je že na včerajšnji novinarski konferenci pozval, še zlasti zaposlene v domovih za starejše, da se cepijo. »Če ne bi bilo cepljenja, bi bila v tem trenutku epidemija bistveno hujša,« je poudaril.

V Sloveniji smo sicer prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili lani 4. marca. Vlada je nato epidemijo prvič razglasila 12. marca in jo na simbolni ravni končala 31. maja s preletom letal.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh