Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danijel Čotar: Ptičje kvatre

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 07. 04. 2023 / 07:54
Oznake: Knjiga
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2023 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danijel Čotar: Ptičje kvatre
Danijel Čotar s knjigo Ptičje kvatre. FOTO: Ivo Žajdela

Danijel Čotar: Ptičje kvatre

Potem ko je leta 2015 Goriška Mohorjeva družba izdala knjigo Danijela Čotarja Ptičje kvatre, v kateri je na poljuden in zanimiv način prikazal vrsto naših ptic, je nedavno izšla tudi druga knjiga.

Danijel Čotar je leta 2010 izdal knjigo Domače sirarstvo za zabavo in zares, ki je nato doživela še dve izdaji. Čotar, agronom po poklicu in dolgoletni strokovni svetovalec za sirarstvo v Deželi Furlaniji Julijski krajini, poznan pa tudi kot kulturno-prosvetni delavec in publicist, se je v tej knjigi na strokoven, a tudi duhovit način lotil vprašanj, ki so povezana s sirarstvom in z mlečno predelavo nasploh. Zaradi svoje preglednosti in jasnosti je priročnik namenjen tako začetnikom, ki bi si želeli sami pripraviti recimo jogurt, kefir ali hlebček sira, kot tudi izučenim sirarjem, ki jim je predelava mleka in mlečnih izdelkov gospodarska dejavnost.

Vsako ptico je predstavil z njeno življenjsko zgodbo

Leta 2015 mu je Goriška Mohorjeva družba izdala knjigo Ptičje kvatre, ki je prejela ugledno priznanje zlata hruška, s katero se je predstavil kot občuten in duhovit opazovalec življenja v naravi, še posebej naših ptic. Poleg naravoslovnega opisa je predstavil vsako ptico z njeno življenjsko zgodbo in s polno mero tiste zdrave ljudske modrosti, ki je bila pri Slovencih vedno vezana na dogajanje v naravi.

Tudi ta knjiga je bila uspešnica. Zdaj, v drugi knjigi Ptičje kvatre 2, je napisal nov izbor ptic, o katerih razkriva njihove življenjske značilnosti in duhovito modruje o njihovih navadah. Ilustracije, realistične portrete ptic, v obeh knjigah je naredil Matej Susič.

Šoja, gozdni razgrajač in terorist. Ilustracija: Matej Susič

Čotarjevo delo bralca priteguje in vodi v objem narave

Majda Cibic Cergol je ob prvi knjigo zapisala, in to velja tudi za drugo, da bi si morda kdo mislil, da gre tu zgolj za strokovno opisovanje ptic, njihovega naravnega habitata in načina življenja, pa vendar ni tako. »Res je, da se v delu avtor s posebno občutljivostjo zaustavlja pri natančnem opisu posameznih ptic, ki nekako zaznamujejo določen letni čas, a k temu dodaja svoja osebna doživetja tako v okviru opazovanja čudežnih skrivnosti, ki nam jih ponuja narava sama, kot tudi zgodbe in anekdote iz mladostnih dni, ko je kot mlad fant z radovednostjo opazoval življenje na poljih, v gozdovih, v gorah, skratka želel je spoznati odnos človeka do dogajanja v naravi. Pri tem doživljanju življenjskih utripov je avtor dosegel izjemno prepričljivost. Morda tu pa tam izstopa kak spomin na slovenskega pisatelja Frana Erjavca, ki je pred več kot 150 leti prav tako z doživeto ganljivostjo in ljubeznijo prodiral v svet živali, vendar je Čotarjevo delo postavljeno v današnji čas, podano s sodobnimi podobami, ki bralca pritegujejo in vodijo v objem narave.«

Danijel Čotar in ilustrator Matej Susič. FOTO: Ivo Žajdela

S knjigo se rahločutnostjo približamo biserom narave

Danijel Čotar pripoveduje, in to v izjemnem literarnem žanru, ki usklajuje strokovno naravoslovno znanje z literarnim pristopom. »Pred nami se tako zvrstijo podobe iz preprostega kmečkega sveta, prežetega z enkratno lepoto, ki pa je današnji človek zaradi svojega frenetičnega ritma skoraj ne zazna, kaj šele da bi iz nje srkal duhovno svežino in si pri tem oplajal svojo zatohlo notranjost,« je zapisala Cibiceva.

Knjiga nam ponuja priložnost, da se z rahločutnostjo približamo biserom narave in prek opisa posameznih ptic začutimo dih naše zemlje, zaslišimo melodijo ptičjega petja, in to v različnih variacijah in niansah, včasih v nekoliko bolj subtilnih tonih, včasih bolj robatih ali kričavih, takih, kakršne je pač narava dodelila posameznim pticam, ki so v delu razporejene v okviru štirih letnih časov.

Tu pa tam avtor prida pticam še kak verz iz slovenske umetniške poezije ali narodne pesmi, tako da ob branju še močneje začutimo harmonični preplet strokovnega in umetniškega izraza.

Predstavitev knjige v Ljubljani 13. marca 2023, od leve Danijel Čotar, Matej Susič, Majda Cibic in Tanja Ozvatič. FOTO: Ivo Žajdela

Knjigi Ptičje kvatre sta polni življenja in poezije

Ob tej bogati paleti ptic in živega človekovega odnosa do njih ne smemo spregledati ilustratorja knjižnega dela, akvarelista Mateja Susiča, ki je ptice mojstrsko in do potankosti stilizirano upodobil, obenem pa tudi dal duška lastni umetniški svobodi in skupaj z avtorjem ustvaril mojstrsko umetnino.

Knjigi Ptičje kvatre sta polna življenja in poezije, v njej se Čotarjeve pripovedi in Susičeve barve med seboj prelivajo v enkratno tankočutno harmonijo, ki bralca že ob listanju prvih strani očara in vpelje v nadaljnje branje ostalih zgodb in doživetij narave same in ptic, ki v njej kraljujejo.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh