Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danska: konec sežiganja Korana in Svetega pisma?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 08. 2023 / 07:22
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2023 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danska: konec sežiganja Korana in Svetega pisma?
Ustrezen zakon, ki naj bi prepovedal »neprimerno ravnanje s predmeti pomembnega verskega pomena«, bo začel veljati v naslednjih nekaj mesecih. FOTO: Pixabay

Danska: konec sežiganja Korana in Svetega pisma?

Danska vlada želi ukrepati proti vse pogostejšim javnim sežigom Korana v tej skandinavski državi.

Tamkajšnji minister za pravosodje Peter Hummelgaard je minuli teden napovedal sprejetje ustreznega zakona, ki naj bi prepovedal »neprimerno ravnanje s predmeti pomembnega verskega pomena« in bo začel veljati v naslednjih nekaj mesecih. Po navedbah avstrijskega Kathpressa naj bi bil načrtovani zakon povezan z obstoječo uredbo, ki prepoveduje sežiganje tujih zastav. V prihodnosti bodo posebno zaščito dobili tudi verski spisi, kot so Sveto pismo, Koran in Tora.

V danski družbi bo še naprej obstajal prostor za kritiko vere, gre le za ukrepanje proti nesmiselnemu norčevanju, ki vzbuja razdor in sovraštvo.

»Predlog zakona se nanaša le na dejanja na javnem kraju ali z namenom širjenja v večji krog,« je pojasnil Hummelgaard. Za takšna dejanja so predvidene denarne kazni ali do dve leti zapora, je dejal. Minister meni, da to ne vpliva na pravico do svobode izražanja. V danski družbi »bo še naprej obstajal prostor za kritiko vere, gre le za ukrepanje proti nesmiselnemu norčevanju, ki vzbuja razdor in sovraštvo«.

V preteklih tednih so se na naslovnicah svetovnih medijev pojavljala številna poročila o javnih sežigih Korana, ki so jih izvedli nasprotniki skrajnega islamizma na Danskem in v sosednji Švedski. Ta dejanja so v več muslimanskih državah povzročila mestoma nasilne proteste in grožnje. Tako Danska kot Švedska sta pozneje napovedali, da bosta premislili o pravnih ukrepih proti sežiganju Korana in drugih svetih spisov.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh