Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obsoja zažig Korana na Švedskem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 07. 2023 / 15:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2023 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež obsoja zažig Korana na Švedskem
Papež Frančišek leta 2019 v Abu Dabiju. FOTO: Vatican Media

Papež obsoja zažig Korana na Švedskem

Papež Frančišek je ostro obsodil nedavni zažig Korana na Švedskem.

Takšna dejanja ga zelo razjezijo, je voditelj Katoliške cerkve izjavil v danes objavljenem pogovoru za časnik Al-Ittihad, ki izhaja v Združenih arabskih emiratih. Vsako knjigo, ki velja za sveto, je treba spoštovati iz spoštovanja do vernikov, je pojasnil Frančišek in zatrdil, da svobode izražanja nikoli ne smemo uporabiti kot izgovor za zaničevanje drugih.

37-letni Iračan s švedskim državljanstvom je v Stockholmu pred tamkajšnjo veliko mošejo najprej poteptal, nato pa zažgal nekaj strani iz svete knjige islama.

Na Švedskem je ustanovitelj islamu nasprotne danske stranke »Stram Kurs« Rasmus Paludan na več mestih javno zažgal nekaj strani iz Korana. Sledili so nemiri v nekaterih mestih in pozivi k prepovedi takšnih dejanj, vendar je švedsko sodišče razsodilo, da policija ne more prepovedati sežiganja Korana na protestnih shodih, kot vzrok pa je navedlo svobodo do protestov.

Sredi minulega tedna, na dan, ko so muslimani po vsem svetu obhajali kurban bajram, pa je 37-letni Iračan s švedskim državljanstvom v Stockholmu pred tamkajšnjo veliko mošejo najprej poteptal, nato pa zažgal nekaj strani iz svete knjige islama in ob tem so številne države z večinsko muslimanskim prebivalstvom odločno izrazile svoje nezadovoljstvo.

Papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayyeb. FOTO: Vatican Media

Diplomatska nesoglasja

Dogajanje v Skandinaviji povzroča tudi diplomatska nesoglasja. Švedska se trenutno poskuša pridružiti zvezi Nato, kar zaradi zažiganja Korana zavrača tudi članica severnoatlantske zveze Turčija.

Ali bomo prihodnost gradili skupaj, ali pa je ne bo.

Papež Frančišek je februarja 2019 v Abu Dabiju skupaj s sunitskim velikim imamom kairske univerze Al-Azhar Ahmadom al-Tayyebom podpisal Dokument o človeškem bratstvu, v pogovoru za časnik Al-Ittihad pa je znova spregovoril o tem pomembnem besedilu za mirno sobivanje vseh ljudi. »Ali bomo prihodnost gradili skupaj, ali pa je ne bo,« je dejal katoliški voditelj: danes po njegovih besedah potrebujemo mirovnike in ne proizvajalcev orožja.

Protesti proti Švedski v Indiji zaradi zažiga Korana pred mošejo v Stockholmu. FOTO: Vatican Media

Zažig Korana obsodil tudi Švedski krščanski svet

Izgred, ki se je zgodil pred veliko mošejo v Stockholmu, je obsodil tudi
ekumenski organ Švedski krščanski svet in izrazil solidarnost z muslimansko skupnostjo: »Gre za namerno kršitev muslimanske vere in istovetnosti ter napad na vse verne ljudi.« V omenjenem svetu so predstavniki Katoliške cerkve, Švedske luteranske cerkve, luteranskih gibanj in Sirske pravoslavne cerkve.

Skrunitev Korana v švedski prestolnici je povzročilo burne odzive po vsem svetu.

Skrunitev Korana v švedski prestolnici je povzročilo burne odzive po vsem svetu, v iraškem glavnem mestu Bagdad so protestniki celo vdrli v švedsko veleposlaništvo. 37-letni storilec, ki je iz Iraka pobegnil na Švedsko, je zdaj osumljen etničnega in rasnega sovraštva. V pogovoru za švedske medije je pojasnil, da ni šlo za kaznivo dejanje iz sovraštva ali za spodbujanje proti določeni skupini ljudi, temveč proti knjigi, ki po njegovih besedah spodbuja k nasilju in ubijanju.

Nalaganje
Nazaj na vrh