Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mufti Porić ob kurban bajramu: Namerna prekinitev življenja je greh

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 06. 2023 / 08:18
Oznake: Družba, Praznik, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 08:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mufti Porić ob kurban bajramu: Namerna prekinitev življenja je greh
Mufti islamske skupnosti v Sloveniji mag. Nevzet Porić na nedavnem Forumu za dialog in mir na Balkanu. FOTO: Jože Potrpin

Mufti Porić ob kurban bajramu: Namerna prekinitev življenja je greh

Muslimani so z jutranjo molitvijo začeli praznovanje kurban bajrama, štiridnevnega praznika, ki označuje najpomembnejši dogodek pete islamske dolžnosti, hadž ali romanje v Meko, pri katerem sodeluje tudi 40 romarjev iz Slovenije. Osrednja bajramska slovesnost v Sloveniji je nekaj minut pred šesto uro zjutraj potekala v Muslimanske centru Ljubljana.

Slovesnost je vodil mufti islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić, ki je med drugim v nagovoru izpostavil pomen svetosti življenja in pozval k odgovornemu ravnanju vseh odločevalcev glede človeške prihodnosti in dodal, da je »evtanazija v islamu prepovedana«.

Abrahamov zgled

S praznovanjem kurban bajrama se muslimani spominjajo poslanca Abrahama (Ibrahima), ki je bil pripravljen žrtvovati svojega sina. Tega je sposoben »samo predan vernik, kot je bil Ibrahim, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir. /…/ Za pripravljenost, da žrtvuje svojega sina, ga je Bog nagradil z veliko žrtvijo in tudi mi v imenu Boga darujemo žrtev ob vsakem kurban bajramu. To je največji primer moči Ibrahimove vere v Boga«, je dejal Porić.

Življenje je dar, s katerim je treba odgovorno ravnati

V svojem nagovoru se je med drugim osredotočil na pomen človeškega življenja, ki nam je bilo podarjeno in katerega izključni ter popolni lastnik je po njegovih besedah Bog. Vernike je pozval, naj bodo odgovorni do življenja: »Razumevanje življenja kot Božjega dara krepi naša bogaboječnost, ker vse, kar je ustvarjeno, na svoj način slavi Tistega, ki je daroval življenje. Nasilno odvzeti sebi življenje ali nekomu drugemu pomeni zoperstaviti se Božji volji in določilom.«

»Evtanazija je greh«

Kot je še podčrtal Porić, živimo v sekularni družbi in času, v katerem je sveto potisnjeno na rob družbene hierarhije. V takšnih družbah so po njegovih besedah ljudje izgubili vez z religijo. Pri tem se je dotaknil v Sloveniji v zadnjem obdobju zelo aktualnega vprašanja evtanazije oziroma prostovoljne prekinitve življenja. »Naše stališče je jasno. Evtanazija je kršitev etičnih, pravnih, verskih in medicinskih kodeksov. Zdravstveni poseg, čigar cilj je namerna prekinitev življenja, je neetičen in greh, tudi če je opravljen na željo bolnika.«

Evropa in svet pred številnimi izzivi

V zaključku nagovora je v ospredje postavil izzive, s katerimi se soočata Evropa in svet, kot so vojne, podnebne spremembe in pomanjkanje medčloveške empatije. »Želimo in prosimo, da se zagotovijo pogoji za normalno in zdravo življenje. Naša želja je živeti v pošteni, odgovorni, napredni in predvsem dostojni družbi,« je zaželel ob praznovanju ter dodal, da je lepoto življenja na Zemlji možno videti v številnih vidikih življenja, vključno z naravo, umetnostjo, družbenimi odnosi in medsebojno ljubeznijo.

Čestitka škofa Sajeta

Ob prazniku kurban bajram je muslimanom čestital tudi novomeški škof in predsednik SŠK dr. Andrej Saje, ki jim je zaželel, da bi bili praznični dnevi letošnjega kurban bajrama »priložnost veselja, družinske povezanosti in blagoslovljen čas za medsebojno odpuščanje«. Ob tem je spomnil na pomen, ki ga ima romanje za kristjane in muslimane. Kot poudarja škof Saje v pismu mufitju Poriću, romanje daje potovanju, ki spremlja človeštvo od svojega začetka, novo dimenzijo in pomen, saj nas usmerja iz zemeljskih dobrin k presežnemu.



Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh