Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnji ramazan v Sloveniji posvečen družini

Za vas piše:
A. R.
Objava: 23. 03. 2023 / 09:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2023 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnji ramazan v Sloveniji posvečen družini
Džamija v Ljubljani. FOTO: Islamska skupnost v RS

Letošnji ramazan v Sloveniji posvečen družini

Muslimanski verniki so sinoči s sončnim zahodom začeli deveti mesec muslimanskega koledarja, ramazan, ki bo trajal 29 dni. V času ramazana se verniki postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom, s čimer so začeli danes, končali pa ga bodo s sončnim zahodom v četrtek, 20. aprila. Moto letošnjega ramazana v Islamski skupnosti v Sloveniji poudarja pomen družine.

Ramazan je za muslimane mesec posta - najvišja stopnja pobožnosti ter dokaz iskrenega verovanja, ko se ne odrekajo le hrani in pijači, temveč tudi strastem, slabim navadami in dobrinam. "Post nas uči skromnosti in osvobaja občutka egoizma in ošabnosti. Spodbuja nas k predanosti in skesanosti ter tako krepi naše verovanje in prepričanje. Post človeka uči potrpežljivosti, kar je najboljši način za odrekanje slabim navadam, strastem in slabim dejanjem," navajajo v Islamski skupnosti in dodajajo, da se ob postu pri vernikih razvije poseben občutek solidarnosti in dobrodelnosti.

Kraj ljubezni in samozavesti ter tolažbe in podpore

Moto letošnjega ramazana v Islamski skupnosti v Sloveniji je Družina v ramazanu - ramazan v družini. 

"Družina v otroštvu vsakemu posamezniku ponuja ljubezen in samozavest, v zrelih letih pa tolažbo in podporo. Ni kariere ali dobička, ki bi lahko nadomestila varnost in toplino družinskega doma. Ni boljšega na tem svetu kot odgovorno in uspešno očetovstvo in materinstvo. Vrednot, kot sta solidarnost in dobrodelnost, brez katerih ne more obstati niti ena družba, se naučimo v družini. Zaradi številnih izzivov, pred katerimi se nahaja današnja družina, je mesec ramazan priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, obuditev vrednot solidarnosti, dobrodelnosti, medsebojnega razumevanja, ljubezni in spoštovanja," so zapisali.

Program bodo izvajali v 18 krajih

Islamska skupnost v RS je za čas ramazana pripravila program, ki ga bo izvajala v 18 krajih: v Ljubljani, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Kopru, Izoli, Kočevju, Novem mestu, Krškem, Trbovljah, Celju, Velenju in Mariboru.

Mufti Nevzet Porić bo v tem času skupaj s sodelavci obiskoval posamezne muslimanske verske skupnosti ter z verniki, ki jih bo tudi nagovoril, sodeloval na večerjah ob koncu posta.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh