Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Datum pogreba Benedikta XVI. že znan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 12. 2022 / 12:35
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2022 / 13:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Datum pogreba Benedikta XVI. že znan
Eni zadnjih obiskovalcev pri Benediktu XVI. v letošnjem decembru. FOTO: Vatican Media

Datum pogreba Benedikta XVI. že znan

Zaslužni papež Benedikt XVI., ki je umrl danes ob 9. uri in 34 minut, bo pokopan 5. januarja 2023, pogrebno slovesnost pa bo vodil papež Frančišek, so sporočili iz Vatikana.

Krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža bo od ponedeljka v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega. Tiskovni predstavnik svetega sedeža Matteo Bruni je še dodal, da se bo pogreb začel v četrtek, 5. januarja 2023, ob 9.30 na Trgu svetega Petra.

Rim je obhajal sveto mašo za Benedikta XVI.

V Rimu so sinoči, na predvečer Benediktove smrti, še obhajali sveto mašo v zahvalo za svojega nekdanjega škofa in papeža. V lateranski baziliki se je zbralo okoli 700 vernikov, sveto mašo pa je daroval kardinal vikar Angelo De Donatis.

Kot je kardinal dejal v mašnem nagovoru, so se verniki zbrali pri bogoslužju, da bi zaslužnega papeža podprli »z našo upajočo molitvijo in z vso našo naklonjenostjo, da bi Bogu izrazili hvaležnost te škofije, ki jo je tako zelo ljubil in ji služil z nesebično ljubeznijo«.

Papež Frančišek na obisku pri svojem predhodniku. FOTO: Vatican Media

»Vsak, ki veruje, ni nikoli sam«

Sinočnjega bogoslužja sta se med drugimi udeležila tudi dolgoletni vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi in Frančiškov »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski. P. Lombardi vodi vatikansko fundacijo Josepha Ratzingerja/Benedikta XVI. in je bil vedno zelo blizu nekdanjemu voditelju Katoliške cerkve.

Kardinal De Donatis je Benedikta XVI. v nagovoru pohvalil kot »ponižnega delavca v Gospodovem vinogradu« z »ljubeznijo do Kristusa in Cerkve«. Po njegovih besedah je v zadnjih desetih letih pokazal, »da vsak, ki veruje, ni nikoli sam«.

Nalaganje
Nazaj na vrh