Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Davorin Jenko in Janez Evangelist Krek na znamkah

Za vas piše:
STA
Objava: 10. 11. 2015 / 10:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Davorin Jenko in Janez Evangelist Krek na znamkah

Pošta Slovenije se je ob obletnicah rojstva poklonila skladatelju Davorinu Jenku in teologu Janezu Evangelistu Kreku.

Pošta Slovenije je izdala nov komplet priložnostnih poštnih znamk. Med njimi sta znamki, posvečeni skladatelju Davorinu Jenku ob njegovi 180-letnici rojstva ter politiku, pisatelju, teologu in publicistu Janezu Evangelistu Kreku ob 150-letnici rojstva. Znamka s podobo Jenka je bila izdana v sodelovanju s Pošto Srbije.

Jenkovo znamko so v ponedeljek, na dan 180-letnice skladateljevega rojstva, predstavili v Beogradu. Kot je po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug poudarila predstavnica Pošte Srbije Snežana Petrović, sta se s priložnostno znamko obe pošti poklonili Jenku, ki je s svojim ustvarjanjem združil glasbeni sceni obeh držav.

Jenko se je rodil leta 1835 v Dvorjah pri Cerkljah. Na Dunaju je študiral pravo. Kot študent je iz slovenskih visokošolcev oblikoval Slovensko pevsko društvo. Ker je primanjkovalo kakovostnih skladb, je začel sam komponirati. Po uspešnih začetnih poskusih je na besedilo Simona Jenka napisal budnico Naprej zastava slave. Izdal je še dva zvezka skladb, nato pa opustil pravo in v Pančevu v Srbiji na povabilo srbske cerkvene občine postal zborovodja in učitelj.

Kmalu je postal dirigent Beograjskega pevskega društva. Uspehi z zborom so ga pripeljali v Srbsko narodno gledališče, kjer je kot dirigent in skladatelj deloval 30 let. Postal je osrednja osebnost srbskega glasbenega življenja. Zborovskim skladbam je dodal glasbeno-odrska dela in simfonične uverture. Umrl je leta 1914 v Ljubljani.
Priložnostno znamko s podobo Janeza Evangelista Kreka je Pošta Slovenije izdala ob 150-letnici njegovega rojstva. Krek se je rodil pri Sv. Gregorju nad Sodražico. Po končanem študiju bogoslovja je postal duhovnik in profesor na ljubljanskem bogoslovju. Dejavno je sodeloval v kulturnem, gospodarskem in političnem življenju. Bil je državnozborski poslanec v dunajskem parlamentu in član kranjskega deželnega zbora.

Na Dunaju se je seznanil s krščansko socialnim gibanjem. Na težak položaj slovenskih kmetov je opozoril javnost v knjigi Črne bukve kmečkega stanu leta 1895. Bil je pobudnik ustanovitve zadružne organizacije Gospodarska zveza, ki se je leta 1903 preoblikovala v Zadružno zvezo ter prve Zadružne šole v Ljubljani.

Komplet, ki je bil izdan v petek, ob znamkah z božično in novoletno motiviko med drugim prinaša tudi znamki, posvečeni slovenskemu filmu in slovenskemu oblikovanju. Na prvi je odtisnjen prizor iz filma Odhod od maše v Ljutomeru, ki ga je pred 110 leti posnel odvetnik Karol Grossmann, na drugi Alpinini tekmovalni čevlji za tek na smučeh.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh