Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dawid Kubacki: »Z Marto sva jokala in takoj sem pisal Anžetu«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 04. 2023 / 08:10
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2023 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dawid Kubacki: »Z Marto sva jokala in takoj sem pisal Anžetu«
Dawid Kubacki in njegova žena Marta sta bila izjemno ganjena nad potezo našega Anžeta Laniška. FOTO: FB/Jakov Fak

Dawid Kubacki: »Z Marto sva jokala in takoj sem pisal Anžetu«

Po ganljivi potezi slovenskega skakalca Anžeta Laniška, ki je v Planici na stopničke za zmagovalce prinesel kartonasto podobo Poljaka Dawida Kubackega in mu okoli vratu obesil svojo medaljo, se je na nesebično prijateljevo potezo za domače medije odzval tudi nesojeni poljski prvak.

Kubacki je najprej sporočil, da se zdravstveno stanje njegove žene Marte izboljšuje in da je v kratkem času dosegla velik napredek: »Z zdravstvenega vidika je najpomembnejše, da so srčni parametri v redu in da ni nobenih motenj ali nepredvidenih dogodkov. Vse se je izboljšalo v zelo kratkem času in zdravniki pravijo, da to pravzaprav lahko opišejo z besedo čudež, saj so ljudje po takšnih izkušnjah ozdraveli, vendar so potrebovali veliko več časa.« Kubacki je v pogovoru za poljski spletni portal przegladsportowy.onet.pl izrazil prepričanje, da so k temu pripomogle številne molitve Poljakov in vernikov po vsem svetu, ki se jih je zgodba Kubackijevih močno dotaknila.

Najpomembnejše je, da je srečanje s svetim Petrom prestavljeno … vsaj za naslednjih petdeset let!

Spomnimo, da je Dawid Kubacki pred štirinajstimi dnevi nepričakovano zapustil Vikersund, ker je imela njegova žena resne težave s srcem. Marta Kubacka se je dejansko borila za življenje, poljski skakalec pa je noč in dan bedel ob ženi in materi njunih dveh hčera. Martino stanje se je na srečo izboljšalo in Kubacki se je ob tem pošalil: »Najpomembnejše je, da je srečanje s svetim Petrom prestavljeno … vsaj za naslednjih petdeset let!«

Nepričakovan odziv

Poljski skakalec je v pogovoru za domači športni portal povedal, da sta z ženo spremljala vsa tekmovanja v Planici, »razen tistega v soboto zjutraj, ker sem se ravno odpravljal z avtom v bolnišnico, tako da sem na poti samo poslušal, kaj se dogaja«. Tudi spremljanje skokov prek televizijskega zaslona ju žene naprej, je pojasnil, lažje se soočata s težavami, ki jima stojijo na poti, in v obdobju ženinega okrevanja hvaležno zreta v prihodnost. Marta že komaj čaka, da se bo lahko vrnila domov, čeprav jo čaka še veliko dela, da bo telesno povsem okrevala, je povedal Dawid.

Z Marto sva skupaj jokala. Zdaj, ko o tem govorim, me še bolj stiska v grlu ...

Laniškovo potezo, ko je slovenski skakalec na zmagovalne stopničke v Planici prinesel kartonasto podobo prijatelja Dawida, je Kubacki komentiral z besedami: »Veste kaj … Tega si nisem predstavljal tako. Stisnilo me je v grlu in takoj sem Anžetu napisal sporočilo o tem, kako naju je ganil. Z Marto sva namreč skupaj jokala. Zdaj, ko o tem govorim, me še bolj stiska.«

Dawid in Marta Kubacki. FOTO: FB/Marta Kubacki

Izkazalo se je, da ima ključnik #skijumpingfamily globoko vsebinsko vrednost.

Izkazalo se je, da ima ključnik #skijumpingfamily globoko vsebinsko vrednost: »Kar je naredil Anže, je res vredno spoštovanja. Njegova poteza dokazuje, kakšen človek je in kako veliko srce ima. Z ženo sva videla tudi tablo, na katero so se vsi podpisovali in Marti želeli veliko zdravja.«

Na vprašanje časnikarja, kako se po vsem tem počuti, je Kubacki pojasnil, da je v zadnjih štirinajstih dneh doživel stvari, ki so ga globoko zaznamovale, do te mere, da je poiskal tudi pomoč psihologa. Prve dneve ženine bolezni je »deloval s pomočjo adrenalina«, ko pa je bilo najhujše mimo, se je težko zbral. Zdaj, pravi, je že nekoliko bolje, »vendar bom moral v bližnji prihodnosti predelati vsa čustva in izkušnje«.

Zakonca Kubacki imata podporo širše družine, tako da skakalec lahko večino časa preživi ob ženi.

Na skakalnico se je »vračal«, ko je poročal o tekmovanjih, potem ko je bilo jasno, da je žena najhujše že prestala. To mu je vzbujalo občutek »normalnosti«. Prvih deset dni ženine bolezni je preživel v bolnišnici, zdaj pa je že nekaj dni doma z otroki. Zakonca Kubacki imata podporo širše družine, tako da skakalec lahko večino časa preživi ob ženi.

Poleg družine se Kubacki lahko zanese tudi na prijatelje in sodelavce, kot je povedal v pogovoru za poljski športni portal. Zadnja sezona je bila »res nora«, šlo mu je izvrstno, vendar je bil primoran tekmovanja prekiniti iz razloga, kakršnega si nihče ne želi. Poleg tega sta se z ženo pred nekaj meseci razveselila rojstva druge hčerke. S tem čustvenim vrtiljakom bi se težko soočal sam, je dejal, na srečo pa je obdan s pravimi ljudmi, ki so mu pripravljeni priskočiti na pomoč. Če gleda na sezono s športnega vidika, tako Kubacki, je bila ta najboljša doslej in s tem je zadovoljen, obenem pa je hvaležen vsem, ki so mu pomagali v najtežjih trenutkih.

Preureditev prednostnega seznama

Ob koncu pogovora je časnikar Kubackega še malce izzval z vprašanjem, ali so skoki, ki so sicer zelo pomemben del njegovega življenja, danes praktično izgubili svoj pomen … Poljski skakalec je pojasnil, da je zaradi izrednih razmer pač moral preurediti svoj prednostni seznam: skoki so se umaknili na drugo ali tretje mesto. Vsekakor upa, da se bo vrnil na športno pot in da se bo lahko normalno pripravljal na naslednjo sezono.

Kubacki upa, da bo lahko še naprej tekmoval in še naprej užival v tem športu, pa tudi, da ga bodo ob vznožju skakalnice še velikokrat čakale žena in njuni hčerki, ga spodbujali in uživali v njegovih uspehih. Trdno verjame, da je to mogoče.

Naš trener je vedno govoril, da je ta šport [smučarski skoki, op. prev.] tako specifičen, da se moraš znati prilagoditi ... In tako je tudi v življenju.

Zaveda se, da ga po vrnitvi iz bolnišnice čaka zahtevno obdobje, ki bo od njega zahtevalo številne žrtve, veliko darovanja, »vendar bomo sprejeli logistiko. Naš trener je vedno govoril, da je ta šport [smučarski skoki, op. prev.] tako specifičen, da se moraš znati prilagoditi. Ne glede na to, ali je vetrovno, ali se začetek kakor koli zavleče, ali se tekmuje ob sedmih zjutraj ali desetih zvečer, se moraš prilagoditi in delati naprej. In tako je tudi v življenju.«

Kubacki je pogovor sklenil z željo, »da bi se lahko prilagodili, spremenili, kar je treba, in nadaljevali z življenjem. Normalnost … včasih je ljudje ne cenimo, verjetno se je to zgodilo tudi meni. Žal moramo na lastni koži ugotoviti, da je običajno življenje vredno ceniti vsak dan.«

Nalaganje
Nazaj na vrh